Србија никада неће признати независност Косова

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је српска делегација на разговоре у Вашингтон дошла у доброј вери да постигне договор и да се и даље нада да је то могуће, те да је у том случају могућ и састанак на вишем нивоу.

Председник Србије, Александар Вучић, фото: Марко Миладиновић
Председник Србије, Александар Вучић, фото: Марко Миладиновић

Вучић је у обраћању новинарима рекао да у понуђеном документу има веома добрих ствари што се тиче економије.

Према његовим речима, да ли ће бити уговора и сусрета на још вишем нивоу нико не може да потврди, јер то зависи од тога да ли ћемо постићи договор.

Он је пренео да је на састанку било речи о различитим пројектима, инфраструктурном повезивању Београда и Приштине, о ономе што је добро за Србе и Албанце, као и о даљем кредитирању кроз кредитне шеме које су се добро показале за наша микро, мала и средња предузећа.

Председник је пренео да се у Вашингтону преговара и о могућности да америчка Међународна развојна финансијска корпорација (DFC) отвори канцеларију у Беоргаду, што би био велики сигнал за долазак инвеститора у нашу земљу.

Уколико би се то догодило, DFC нигде другде на Балкану не би имао своју канцеларију осим у Београду, објаснио је Вучић и додао да то није још сасвим договорено, али је изванредна вест и за све три важне рејтинг агенције – Standard and Poor’s, Moody’s и Fitch.

То би, како је оценио, додатно подигло односе између Србије и САД, јер тако постајемо много интересантнији за америчко тржиште капитала и њихове предузетнике.

Такође, боримо се да Приштина прихвати „мали шенген“, јер би то значило слободан проток робе, капитала, услуга и људи и више не би имали проблеме, предочио је председник.

Вучић је, истичући да је било различитих политичких аспеката, рекао да је задовољан припремљеношћу наше делегације и америчких домаћина који су желели да чују наше примедбе.

Били су, како је навео, присутни представници економског и финансијског сектора Владе САД, саветница председника САД Иванка Трамп, док је са саветником за националну безбедност америчког председника Робертом О’Брајаном одржан посебан сусрет.

Сада имамо три документа о којима преговарамо, али не можемо да их покажемо јер нису код нас, истакао је председник и поручио грађанима Србије да неће бити потписано било шта што подразумева признање Косова.

Сачекаћемо сутра финални документ и моћи ћемо да га покажемо, ако га буде, подвукао је Вучић и поновио да нема те врсте бојазни да ће потписати било који документ где стоји признање независности Косова.

Он је објаснио да, када две стране дођу на састанак, америчка страна подели документ који ниједна страна није видела, након чега следи изјашњавање.

Према његовим речима, тај папир је имао 15 или 16 тачака, од којих је једна била она која говори о међусобном признању. То није новост и то је америчка политика, али је делегација Београда рекла да то не може да прихвати.

Одбио сам тачку о признању која је била у првој верзији документа „Економска нормализација“, а представници Трампове администрације су то уважили, тако да те тачке у новим варијантама тог документа нема и то више неће бити тема, прецизирао је он.

Председник је нагласио да је његов посао да чува устав наше земље, да ће се трудити да се избори за још неколико ситница и да ће, ако то успе, на крају бити и задовољан разговорима.

Ако случајно дође до сусрета на највишем нивоу, то ће значити да ми нисмо незадовољни, поручио је Вучић.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: