Србија и ЕУ потписале нови споразум о помоћи вредан 138,55 милиона евра

Средства ће бити усмерена на пројекте у области економије и науке, владавине права и управљања.

ЕУ, илустрација, фото: Pixabay.com
ЕУ, илустрација, фото: Pixabay.com

Европска унија и Влада Републике Србије потписале су данас споразумо финансирању захваљући коме ће Србији бити обезбеђено додатних 138,55 милиона еврадонација. Ова средства су бесповратна и биће обезбеђена у виду грантова.

Пакете помоћи,попут овог који је данас потписан, ЕУ формулише за Србију на годишњем нивоу. Србија ће и у наредним годинама наставити да прима сличне пакете помоћи. ЕУ је у протеклих 10 година Србији обезбедила подршку у вредности од 2,5 милијарди евра. Циљ ове подршке је да се Србија подржи у достизању европских стандарда и да се подржи модернизација земље у областима попут реформе јавне управе, заштите животне средине, пољопривреде, инфраструктуре и подршке дигиталној економији.

Најновији споразум су данас потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и европски комесар за суседство и преговоре о проширењу, Оливер Верхаји у присуству председника Александра Вучића и шефа Делегације ЕУ у Србији, амбасадора Сема Фабриција.

Средства ће бити издвојена за пројекте којима ће управљати имплементациони партнери и то претежно у три области:

  1. Конкурентност и иновације: Највећи део пакета помоћи (76,5 милиона евра) бићеусмерен на сектор привреде. Он обухвата подршку за унапређење пословногамбијента, подршку за повећање капацитета малих и средњих предузећа за развојиновација; и пружање значајне подршке од преко 30 милиона евра Фонду за науку. Очекује се да реализацијом ових средстава буде унапређен начин на који мала исредња предузећа расту и такмиче се на тржишту; генерисана радна места у областисавремених технологија и иновација; повећан научно-истраживачки потенцијал; као и да сеподржи транзиција српске привреде на економију коју карактерише висококвалификованарадна снага.
  2. Владавина права: српским судија, тужиоцима и истражитељима ће подршка бити пружена увиду саветодавних мисија у којима ће учествовати стручњаци из држава чланица ЕУ.Програм у овој области, укупне вредности 18 милиона евра, подстаћи ће реформе уобласти правосуђа.
  3. Подршка демократији и управљању: Овај пакет обухвата обуку државних службеника,усклађивање законодавства са стандардима ЕУ те експертизу за усвајање најбољихевропских пракси у области управљања. За ову област ће бити издвојено преко 18 милионаевра.Остале области обухватају подршку за учешће у програмима ЕУ попут научног програма Хоризонт 2020 или образовног програма Еразмус+. Подршка за отклањање последица природних катастрофа попут поплава је такође обухваћена пакетом помоћи који је данас потписан.
    Европска унија је најважнији партнер Србије: њен највећи донатор (преко 2,5 милијарде евра бесповратних средстава у последњих 10 година), највећи трговинских партнер (65% укупне трговинске размене) и највећи инвеститор (70% укупних страних директних инвестиција).

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: