Nova sredstva

Srbija i EU potpisale novi sporazum o pomoći vredan 138,55 miliona evra

Sredstva će biti usmerena na projekte u oblasti ekonomije i nauke, vladavine prava i upravljanja.

EU, ilustracija, foto: Pixabay.com
EU, ilustracija, foto: Pixabay.com

Evropska unija i Vlada Republike Srbije potpisale su danas sporazumo finansiranju zahvaljući kome će Srbiji biti obezbeđeno dodatnih 138,55 miliona evradonacija. Ova sredstva su bespovratna i biće obezbeđena u vidu grantova.

Pakete pomoći,poput ovog koji je danas potpisan, EU formuliše za Srbiju na godišnjem nivou. Srbija će i u narednim godinama nastaviti da prima slične pakete pomoći. EU je u proteklih 10 godina Srbiji obezbedila podršku u vrednosti od 2,5 milijardi evra. Cilj ove podrške je da se Srbija podrži u dostizanju evropskih standarda i da se podrži modernizacija zemlje u oblastima poput reforme javne uprave, zaštite životne sredine, poljoprivrede, infrastrukture i podrške digitalnoj ekonomiji.

Najnoviji sporazum su danas potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju, Oliver Verhaji u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija.

Sredstva će biti izdvojena za projekte kojima će upravljati implementacioni partneri i to pretežno u tri oblasti:

  1. Konkurentnost i inovacije: Najveći deo paketa pomoći (76,5 miliona evra) bićeusmeren na sektor privrede. On obuhvata podršku za unapređenje poslovnogambijenta, podršku za povećanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća za razvojinovacija; i pružanje značajne podrške od preko 30 miliona evra Fondu za nauku. Očekuje se da realizacijom ovih sredstava bude unapređen način na koji mala isrednja preduzeća rastu i takmiče se na tržištu; generisana radna mesta u oblastisavremenih tehnologija i inovacija; povećan naučno-istraživački potencijal; kao i da sepodrži tranzicija srpske privrede na ekonomiju koju karakteriše visokokvalifikovanaradna snaga.
  2. Vladavina prava: srpskim sudija, tužiocima i istražiteljima će podrška biti pružena uvidu savetodavnih misija u kojima će učestvovati stručnjaci iz država članica EU.Program u ovoj oblasti, ukupne vrednosti 18 miliona evra, podstaći će reforme uoblasti pravosuđa.
  3. Podrška demokratiji i upravljanju: Ovaj paket obuhvata obuku državnih službenika,usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU te ekspertizu za usvajanje najboljihevropskih praksi u oblasti upravljanja. Za ovu oblast će biti izdvojeno preko 18 milionaevra.Ostale oblasti obuhvataju podršku za učešće u programima EU poput naučnog programa Horizont 2020 ili obrazovnog programa Erazmus+. Podrška za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa poput poplava je takođe obuhvaćena paketom pomoći koji je danas potpisan.
    Evropska unija je najvažniji partner Srbije: njen najveći donator (preko 2,5 milijarde evra bespovratnih sredstava u poslednjih 10 godina), najveći trgovinskih partner (65% ukupne trgovinske razmene) i najveći investitor (70% ukupnih stranih direktnih investicija).

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja