Bolji dani

Organizacijama civilnog društva 525.000 dolara za poboljšanje javnih usluga na lokalu

Foto: Vlada Srbije

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov prisustvovao je uručenju ugovora o dodeli sredstava za 29 organizacija civilnog društva iz sedam lokalnih samouprava, namenjenih stvaranju boljih javnih usluga u tim opštinama i gradovima.

Ugovore, čija ukupna vrednost iznosi 525.000 dolara, uručili su predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji i Programa UN za razvoj (UNDP), a sredstva su obezbeđena u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)”.

Žigmanov je naglasio da je podrška koju ovaj projekat pruža jedinicama lokalnih samouprava u implementiranju transparentnih postupaka dodele budžetskih sredstava organizacijama civilnog društva od izuzetnog značaja za dostizanje ciljeva postavljenih u Strategiji za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

On je istakao da je ključ uspešnih rezultata, a posebno u reformskim procesima koje Srbija trenutno sprovodi u okviru svog pristupanja EU, sistemska saradnja svih aktera – domaćih i međunarodnih institucija i organizacija civilnog društva.

Ministar je čestitao partnerima iz lokalnih samouprava, institucijama koje su pokazale spremnost za povećanje kvaliteta svog rada u oblasti finansiranja i saradnje sa organizacijama civilnog društva.

Žigmanov je uputio čestitke i dobitnicima ugovora, poželevši im uspešnu implementaciju inicijativa koje su podržane zajedničkim donatorskim i budžetskim sredstvima.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini naglasio je da će, zahvaljujući finansijskoj podršci Unije i posvećenosti lokalnih samouprava da unaprede saradnju sa civilnim sektorom, više od 3.000 građana i građanki u sedam gradova i opština širom Srbije imati javne usluge koje su u skladu sa njihovim potrebama.

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci rekao je da je svih 29 inicijativa civilnog društva odabrano putem javnih poziva koje su raspisale lokalne samouprave, uz podršku UNDP.

Nagrađene inicijative doprineće unapređenju usluga zdravstvene i socijalne zaštite, posebno za ranjive grupe stanovništva, podsticanju omladinskog aktivizma, zaštiti životne sredine, očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa, kao i promociji turizma i održive poljoprivrede, a sprovodiće se u Babušnici, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Topoli, Novom Sadu i Subotici.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom