Obaveštenje

Do danas traje prijava za 10.000 dinara pomoći za decu

Novac, ilustracija, foto: pixabay.com

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se sutra završava prijava za jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 dinara za svako dete u Srbiji starosti do 16 godina.

Mali je rekao da je to rok do kojeg roditelji i staratelji dece mogu da se prijave za ovu novčanu podršku, dodajući da isplata počinje 25. septembra.

Prijava se odvija putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs, a podnosilac prijave unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da bude uplaćen novac.

Potpredsednik Vlade je preneo podatak da se u prethodnih mesec dana, od 20. avgusta – od kada traje prijavljivanje, na listi za isplatu do sada našlo 1.026.901 dete.

Prema njegovim rečima, računajući i decu iz hraniteljskih i socijalno ugroženih porodica, koja su automatski prijavljena, i to njih 67.162, to znači da je do sada prijavljeno ukupno 1.094.063 dece, a da pravo na pomoć ostvaruje ukupno 1.190.000.

Rebalansom budžeta opredelili smo za ovu pomoć 11,9 milijardi dinara ili približno 100 miliona evra. U svakoj krizi uloga države je da pokaže snagu i podrži svoje građane, naročito najosetljivije kategorije kao što su deca, rekao je on.

Mali je podsetio na to da se ova pomoć može dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, a rođeno je 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma.

On je podvukao da je tokom prethodne četiri godine, kada je nekoliko povezanih kriza poremetilo ekonomske tokove u čitavom svetu, pa i u Srbiji, naša država građane i privredu pomogla paketima pomoći u ukupnom iznosu od devet milijardi evra.

Imali smo isplatu svim punoletnim građanima, pomoć penzionerima, deci, a sada nas, nakon isplate ovih 10.000 dinara, očekuje i isplata po 20.000 dinara svim penzionerima. Želimo da podržimo građane onda kada im je najpotrebnije, poručio je potpredsednik Vlade.

Mali je istakao da, pored isplata različitih vrsta pomoći, ne izostaju ni povećanja plata i penzija, a sve to se čini kako bi se anulirale posledice rasta cena, pre svega hrane, na tržištu.

Tako su, kako je rekao, već počele isplate uvećanih dela zarade medicinskim sestrama i tehničarima, a tokom septembra i oktobra biće isplaćene uvećane zarade i u prosveti i ustanovama socijalne zaštite.

Potom u oktobru sledi još jedno povećanje penzija od 5,5 odsto.

Uz sve ovo, prebrodićemo i ovu krizu, a svi napori su usmereni ka tome da je građani u što manjoj meri osete, zaključio je Mali.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom