Istorija

Vremeplov: Ćele-kula – Svedok jedne mračne epohe

Ćele kula, foto: limelight travels, youtube kanal

Ćele-kula, jedna od najpoznatijih istorijskih znamenitosti Srbije, stoji kao tihi svedok jedne od najmračnijih epizoda balkanske istorije.

Nalazi se u Nišu, a njen naziv potiče od turske reči „ćele“, što znači lobanja. Ova kula je izgrađena nakon bitke na Čegru 1809. godine, kada su srpski ustanici pod vođstvom Stevana Sinđelića pružili herojski otpor Osmanlijama.

Nakon krvave bitke, turski vođa Huršid-paša naredio je da se od lobanja poginulih srpskih ustanika napravi kula, kako bi zastrašio ostale ustanike i obeshrabrio dalji otpor. U zidine kule ugrađeno je oko 952 lobanje, a sama kula postala je simbol turske surovosti i stradanja srpskog naroda.

Ćele kula, foto: limelight travels, youtube kanal
Ćele kula, foto: limelight travels, youtube kanal

Kula je izgrađena kao stravičan podsetnik na cenu slobode i kao opomena svima koji su se usudili da se suprotstave osmanskoj vladavini. Tokom vremena, mnoge lobanje su uklonjene ili su se raspale, ali kula je i dalje zadržala svoj zastrašujući izgled i duboko istorijsko značenje.

Danas je Ćele-kula muzej i turistička atrakcija, koja privlači posetioce iz celog sveta. Oni dolaze da vide ovaj jedinstveni spomenik i da se upoznaju sa istorijom srpskog otpora i borbe za slobodu. Kula simbolizuje hrabrost i odlučnost srpskog naroda, ali i strahote rata i ljudsku patnju.

Poseta Ćele-kuli predstavlja ne samo putovanje kroz vreme, već i podsećanje na važnost mira i slobode. Kula stoji kao svedok prošlosti, ali i kao inspiracija budućim generacijama da čuvaju sećanje na žrtve i da cene vrednosti slobode i humanosti.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Prelepo mesto

SRPSKI AMAZON NA 20 KM OD NIŠA – OVAKO IZGLEDA KUPANJE U PRAVOM RAJU! (FOTO)

Zabava

Na Belmužijadi Boban Zdravković, Dragana Mirković i Zorana Mićanović

Sport

Košarka: Srbija – SAD, pripremna utakmica

Dobro došli

TOP 5 Lokacija koje treba obići u Nišu