Čovek iz Niške Banje

Zoran Maksimović Komeja: Tekstopisac iz Amerike s velikim srcem prema Srbiji

Zoran Maksimović Komeja, privatna arhiva

Danas pišemo  o životu jednog istinskog umetnika, rođenog 27.12.1948. u niškom selu Malča, čije ime odjekuje kroz stihove i pesme – Zoran Maksimović, poznatiji kao „Komeja“.

Ovaj talentovani srpski tekstopisac izgradio je svoj svet stihova preko okeana, u Americi, ali uvek je nosio ljubav prema svojoj Srbiji. Njegov neumorni rad rezultirao je više od 50 narodnih pesama koje odzvanjaju na radio stanicama širom Srbije i regiona.

Posebnu popularnost stekao je na tada regionalnom radiju „Bubamara“, gde su njegovi hitovi postali neizostavan deo muzičke scene.

Maksimovićevo pero je bilo ukorenjeno u rodnoj grudi, a ljubav prema Niškoj Banji pretočena je u pesme poput „Kraj Nišave grada Niša“, koje i danas miluju uši ljubitelja izvorne muzike.

Njegova inspiracija nalazila je domovinu, ljude, prirodu, a ljubav prema svojoj zemlji bila je nit vodilja u njegovom umetničkom izrazu.

Odrastao je u Malči do četvrtog razreda osnovne škole, da bi se kasnije školovao u Niškoj Banji, a srednju školu završio je u Nišu. Vojsku je odslužio u Kosovskoj Mitrovici, a ljubav života pronašao je u Zvezdani iz svrljiškog Lalinca. Njihova ljubav krunisana je dva sina, Bobanom i Bojanom, rođenim u Americi, gde se porodica Maksimović trajno naselila.

Zoran Maksimović nije samo umetnik pera; strastveni je ribolovac, izuzetan lovac, a u Kenoši je postao majstor karatea (Tae-Kwan-Do) sa crnim pojasom prvi dan. Sjedinjene Američke Države pružile su mu priliku da istraži sve svoje države, Meksiko i Kanadu.

Njegova veličina ne ogleda se samo u umetničkom stvaralaštvu, već i u velikodušnosti. Zoran Maksimović ostavlja neizbrisiv pečat kao dobrotvor i donator, obnavljajući crkvu posvećenu Svetom Nikoli u selu Lalinac kod Svrljiga u saradnji sa suprugom Danom i rodbinom.

Zoran Maksimović „Komeja“ ostavlja neizbrisiv pečat kao umetnik, ljubitelj prirode i čovek velikog srca, čije delo ostaje kao trajna inspiracija i sećanje na izuzetan životni put. Danas, iz daleke Amerike, i dalje piše stihove koji će nas dodatno podsećati na njegovu izuzetnu umetničku baštinu.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom