POZNATE NIŠLIJE: Andrija Živković fudbaler i reprezentativac

andrija ziv.

Andrija Živković (Niš, 11. jul 1996) je srpski fudbaler i reprezentativac koji trenutno igra za PAOK.

Andrija Živković, foto: Jutube video, Sport klub kanal
Andrija Živković, foto: Jutube video, Sport klub kanal

Živković je nastupao za FK Nacional iz Niša a tu je njegov talenat brzo zapažen od strane skautske službe beogradskog Partizana, pa se već kao mlađi pionir preselio u „crno-belu“ akademiju u Zemunu.

Za seniorski tim Partizana debitovao je 28. aprila 2013. na meču protiv Novog Pazara, a svoj prvenac u crno-belom dresu postigao je 25. avgusta iste godine protiv Radničkog iz Kragujevca. Svoj evropski debi imao je 29. septembra 2013. u porazu svog tima protiv švajcarskog Tuna (0:3), u plej-ofu za UEFA ligu Evrope.

U izboru Zajednice superligaša Živković je proglašen za najboljeg mladog igrača jesenjeg dela šampionata Srbije u sezoni 2013/14. Žiri koji je doneo ovu odluku činili su šefovi stručnih štabova svih 16 timova koji nastupaju u Superligi.

Dana 1. marta 2014. na utakmici protiv niškog Radničkog (2:1) postao je najmlađi kapiten u istoriji kluba sa samo 17 godina, sedam meseci i 18 dana starosti, pa je još jednim povodom ušao u anale fudbalskog kluba Partizan.

U sezoni 2014/15. sa Partizanom je osvojio šampionsku titulu, a potom mu je zamalo izmakao plasman u eliminacionu fazu UEFA Lige Evrope.

Poslednjih šest meseci ugovora sa Partizanom bio je u nemilosti uprave jer nije hteo da produži ugovor s crno-belima. Odstranjen je iz prvog tima i prebačen u Teleoptik, u kojem je ostao do 30. juna 2016, kada mu je i zvanično istekao ugovor sa Partizanom.

Živković je 5. jula 2016. potpisao petogodišnji ugovor sa lisabonskom Benfikom, koja je za njegov potpis platila između 4 i 5 miliona evra.  Crno-beli su od portugalskog kluba dobili samo novac koji im sleduje na osnovu propisa FIFA iz fonda solidarnosti. U sezoni 2016/17. sa Benfikom osvojio titulu prvaka Portugalije i Superkup.

U decembru 2012. tadašnji selektor Srbije Siniša Mihajlović nameravao je da ga pozove u A tim za meč protiv Iraka, koji je naknadno otkazan. Nije imao sreće da debituje ni protiv Velsa (3:0) u septembru 2013. zbog problema s vizom za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Konačno, debitovao je 11. oktobra 2013. za seniorsku reprezentaciju Srbije sa samo 17 godina i 92 dana na oproštaju Dejana Stankovića protiv Japana (2:0) u Novom Sadu, čime je oborio rekord Mitra Mrkele i postao najmlađi reprezentativac u istoriji nacionalnog tima.

U junu 2015. po opštoj oceni bio je najbolji igrač Svetskog omladinskog prvenstva na Novom Zelandu, na kome je reprezentacija Srbije postala šampion sveta.

Tekst: Vikipedija

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Vera

Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Velika suma novca! ! !

Doljevčanin stekao sedam miliona evra utajom poreza i prevarama u Nemačkoj! UHAPŠEN U NIŠU

Politika je...

SVRLJIG: Na lokalne izbore u koaliciji SNS-SPS-ZAVETNICI

Obaveštenje za vozače

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta