ЧУДО! Мушкарац у исто време позитиван на корону, мајмунске богиње и ХИВ

Мушкарац из Италије стар 36 година прва је позната особа која је истовремено позитивна на коронавирус, мајмунске богиње и ХИВ, објављено је у стручном часопису Џорнал ов инфекшн. Како се наводи, он је све симптоме добио након повратка са одмора у Шпанији, где је био од 16. до 20. јуна.

Болови

Наш пацијент, Италијан стар 36 година, провео је пет дана у Шпанији. Девет дана након повратка појавио се први симптом – повишена телесна температура до 39 степени, коју су пратили болови у грлу, умор, главобоља и повећање лимфних жлезда. Већ 2. јула био је позитиван на ковид 19. После подне тог истог дана на левој руци добио је осип. Следећег дана болни мехурићи и чир појавили су се на торзу, ногама, лицу и задњици. Он је 5. јула због брзог ширења пликова пребачен на хитно одељење инфективне клинике у универзитетској болници у Катанији – наводи се у тексту, који потписују научници Санти Ноласко, Франческо Витале, Алесандро Геремија, Елда Тумино, Мауро Мареска и Артуро Монтинери.

Ilustracija, foto: Pixabay

Како наводе, по пријему у болницу пацијент им је рекао да је пре три године био лечен због сифилиса, а да је тестиран на ХИВ у септембру 2021. и да је био негативан. Тестови који су одмах урађени били су на хепатитис, херпес симплекс, гонореју и хламидију, али је био позитиван на ХИВ. У терапију су укључени лекови долутегравир, абакавир и ламивудине.
С обзиром на то да је ово једини случај заразе мајмунским богињама, САРС-ЦОВ-2 и ХИВ, не постоји довољно доказа да ова комбинација зараза погоршава стање пацијента – закључују научници.
Брзе мутације

Имајући у виду, додају, да је тренутно и пандемија короне, али и да се све више шире мајмунске богиње, здравствени радници морају да буду свесни да постоји зараза и једном и другом болешћу истовремено. Ово је откривено у јеку извештаја да мајмунске богиње мутирају брже него што је предвиђено.
Од маја у свету је забележено 32.000 случаја мајмунских богиња.

 

 

 

Извор: Курир

 

 

 

 

 

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: