ČUDO! Muškarac u isto vreme pozitivan na koronu, majmunske boginje i HIV

monkeypox-7219694_1280

Muškarac iz Italije star 36 godina prva je poznata osoba koja je istovremeno pozitivna na koronavirus, majmunske boginje i HIV, objavljeno je u stručnom časopisu Džornal ov infekšn. Kako se navodi, on je sve simptome dobio nakon povratka sa odmora u Španiji, gde je bio od 16. do 20. juna.

Bolovi

Naš pacijent, Italijan star 36 godina, proveo je pet dana u Španiji. Devet dana nakon povratka pojavio se prvi simptom – povišena telesna temperatura do 39 stepeni, koju su pratili bolovi u grlu, umor, glavobolja i povećanje limfnih žlezda. Već 2. jula bio je pozitivan na kovid 19. Posle podne tog istog dana na levoj ruci dobio je osip. Sledećeg dana bolni mehurići i čir pojavili su se na torzu, nogama, licu i zadnjici. On je 5. jula zbog brzog širenja plikova prebačen na hitno odeljenje infektivne klinike u univerzitetskoj bolnici u Kataniji – navodi se u tekstu, koji potpisuju naučnici Santi Nolasko, Frančesko Vitale, Alesandro Geremija, Elda Tumino, Mauro Mareska i Arturo Montineri.

Ilustracija, foto: Pixabay

Kako navode, po prijemu u bolnicu pacijent im je rekao da je pre tri godine bio lečen zbog sifilisa, a da je testiran na HIV u septembru 2021. i da je bio negativan. Testovi koji su odmah urađeni bili su na hepatitis, herpes simpleks, gonoreju i hlamidiju, ali je bio pozitivan na HIV. U terapiju su uključeni lekovi dolutegravir, abakavir i lamivudine.
S obzirom na to da je ovo jedini slučaj zaraze majmunskim boginjama, SARS-COV-2 i HIV, ne postoji dovoljno dokaza da ova kombinacija zaraza pogoršava stanje pacijenta – zaključuju naučnici.
Brze mutacije

Imajući u vidu, dodaju, da je trenutno i pandemija korone, ali i da se sve više šire majmunske boginje, zdravstveni radnici moraju da budu svesni da postoji zaraza i jednom i drugom bolešću istovremeno. Ovo je otkriveno u jeku izveštaja da majmunske boginje mutiraju brže nego što je predviđeno.
Od maja u svetu je zabeleženo 32.000 slučaja majmunskih boginja.

 

 

 

Izvor: Kurir

 

 

 

 

 

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom