ПОЧИЊЕ ВЕЛИКОГОСПОJИНСКИ ПОСТ: Ово обавезно додајте у јело!

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају празник посвећен седморици светитеља, седам мученика, браће Макавеји. Сутра је и почетак госпојинског поста. Ево која веровања се везују за овај дан.

Први дан госпојинског поста пада на дан Светих мучитеља Макавеја који су били старозаветни светитељи и мученици из 2. века п.н.е, а књиге о животу браће Авима, Антонина, Гурија, Елеазара, Евсевона, Адима и Маркела саставни су део Светог писма.

Foto: Svrljiške novine

Свети мученици Макавеји и њихова мајка Соломона и учитељ Елеазар страдали 166. године п.н.е. када их је убио император Антиох XИ Епифан, који је покушао да у Јерусалиму уведе паганске обичаје. Епифан је у Јерусалимски храм поставио кип грчког паганског бога Зевса, испред ког је присиљавао Јевреје да се клањају.
Свештеник Елеазар био је посвећен Мојсијевом закону и први је одбио да се поклони паганском божанству, због чега је настрадао у мукама. Седморо браће Макавеја и њихова мајка Соломона, следили су његов пример па су и они страдали мученичком смрћу.
Мошти светих мученика Макавеја чувају се у базилици Светог Андреја у Келну у Немачкој

Када су у питању народни обичаји, нема их много везаних за данашњи дан. У народу се верује да да је добро све што се ради с босиљком, за који се верује да је божија биљка. Ваљало би данас у кувано јело додати овог зачина, или се инхалирати. Уколико у свом дворишту или на тераси већ нема засађен босиљак, данас је право време да то учините, јер се верује да чува дом.

Госпојински пост траје од 14. до 28. августа. Најкраћи је од четири велика годишња поста, али строжи од божићног и апостолског. Због великог поштовања према Пресветој Богородици верници овај пост посте као и Велики пост, што значи да се сви дани посте „на води“ осим суботе и недеље, када је дозвољено користити уље и вино, а за празник Преображења Господњег, који пада у време овог поста, једе се и риба.

 

 

 

 

Извор: Курир

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: