ОТВОРЕНИ БАЛКАН Вучић: Ово је добра идеја

Самит регионалне иницијативе Отворени Балкан у Охриду, коме присуствују председник Србије Александар Вучић, премијери Северне Македоније и Албаније, Димитар Ковачевски и Еди Рама, као и званичници Црне Горе и БиХ, почео је данас обраћањем премијера Северне Македоније Димитра Ковачевског, Албаније Едија Раме, као и председника Србије Александра Вучића.

Самит, фото: Влада на Република Северна Македонија, јутјуб канал, видео скриншот
Самит, фото: Влада на Република Северна Македонија, јутјуб канал, видео скриншот

Оливер Вархељи, европски комесар за проширење Оливер Вархељи поздравио је иницијативу Отворени Балкан.

– Иницијатива је не само добра, већ је могућност за убрзавање пута ка Европској унији. Када говоримо о приступу Европској унији, говоримо о преговарачком рангу. Било ми је драго када сам први пут чуо за ову идеју – казао је Вархеји.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар обратио се присутнима путем видео линка.

– Подржавамо Западни Балкан, који нуди велике могућности, не само за људе из региона, него и за Европу. Западни Балкан је благословен одличном географском позицијом, великим ресурсима, предузетничким духом. Западни Балкан је део Европе који има највећи раст – поручио је Ескобар и додао да Америка подржава иницијативу Отворени Балкан.

У видео укључењу он је нагласио да Западни Балкан има потенцијал да буде центар обновљиве енергије, што ће помоћи за бављење климатским променама, има капацитет да буде центар за течни природни гас и да помогне Европи да се ослободи руског гаса, могао би бити центар за транспорт, технологије…

– САД подржавају “Отворени Балкан”, али смо за сарадњу и интеграцију у ширу европску структуру. Прекогранична сарадња на Западном Балкану треба да буде усмерена ка већој европској интеграцији – казао је.

У улози госта на самиту је и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, који је изнео уверење да ће БиХ пре или касније бити део Отвореног Балкана. Тегелтија је изјавио да, нажалост, у БиХ не постоји консензус око те регионалне иницијативе из политичких разлога, иако је апсолутно подржавају и пословна заједница и грађани.

– Искрено се надам да сам последњи који говори као посматрач или гост Отвореног Балкана већ као пуноправни члан – рекао је Тегелтија.

Истакао је да у БиХ не постоји консензус око пројекта ОБ, нити озбиљних одговара зашто, нити негативних одговора, већ само ћутање.

– Ако имате писану иницијативу и она стоји у фиокама оних који би требало да одлуче. По мени, разлози су предрасуде из прошлости о томе ко је предлагач ове иницијативе и ко ће да из тога профитира. Део је и политичких утицаја појединих групација које сматрају да би то био неуспех ако би се овакве иницијативе прихватиле. Увек у БиХ има и утицаја са стране, појединаца и амбасада, који сматрају да БиХ не треба да буде у Отвореном Балкану – навео је Тегелтија.

– И сада се постављају питања у БиХ шта ја то радим овде. Знам да сва пословна заједница у БиХ апсолутно подржава иницијативу ОБ и она је за мене основ развоја нашег друштва и знам да највећи број грађана у БиХ подржава овај пројекат – нагласио је он.

Албански премијер Еди Рама казао је да Отворени Балкан припада људима.

– Рат у Украјини чини да иницијатива Отворени Балкан буде још нужнија него што је била пре. Отворени Балкан нити је мој, нити Вучићев, нити Ковачевског, нити било чији, Отворени Балкан припада људима. Ово је један механизам како би се борили са кризама – истакао је Еди Рама.

Казао је да се синоћ састао са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом који је био на служби раније у Тирани и истакао да је Хил ветеран америчке дипломатије и да је дошао сада на самит у Охриду како би подржато Отворени Балкан.

– Веома је охрабрујуће и веома сам сретан што је са нама и премијер Црне Горе Дритан Абазовић, као и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, као и европски комесар за проширење Оливер Вархељи и наш пријатељ Габријел Ескобар путем видео везе – казао је Рама.

Казао је да је 60 одсто људи у Албанији подржало Отворени Балкан и да раст извоза и зарада пољопривредника из Албаније, захваљујући сарадњи у оквиру Отвореног Балкана. Он наводи да су албанским земљорадници зарадила око 60 милиона евра од јануара до априла, што је дупло више него пре, захваљући Отвореном Балкану.

– Димитар је лепо написао овај говор, мени су га написали. Ово је наша иницијатива, људи са Балкана, оних који морају да се повезују и сами решавају своје проблеме. Све што смо урадили у економији и што је важно за наше грађане постоји нешто што се види у односима Србије С. Македоније и Албаније. Ми готово да немамо билатералне проблеме, немамо никаквих захтева сем да будемо пријатељи и радимо у интересу наших грађана – рекао је председник Србије Александар Вучић.

Посебно се захвалио и комесару за проширење ЕУ Оливер Вархеји на присуству.

– Ово је нешто незаустављиво, добра идеја и годинама ће имати све више присталица. Увек желим суштином да попунимо наше односе, зато сматрам да је важно да формирамо радне групе одмах на следећем састанку који предлажем да буде негде у јужној Србији, пре великог самита који имамо и сајамских манифестација крајем лета у Београду. Да се договоримо да формирамо радне групе које ће да брину о томе како да превазиђемо потешкоће и снабдевања храном и из области енергетике, како да помогнемо једни другима да преживимо зиму, зато што мислим да је то од највећег интереса за све грађане наше три земље, али рекао бих и целог региона. Добродошли су у те договоре и уколико то желе да учествују у формирању радних група и представници Црне Горе, БиХ, Приштине, ко год жели – рекао је Вучић у обраћању.

Како је навео, оно што је важно је и убрзање свих заједничких пројеката.

– Данас потписујемо договор о дипломама, што ће знати убрзање свих процеса око радних дозвола. Да видимо шта нам још људи траже, да саслушамо наше Привредне коморе, шта можемо да направимо лакшим у промету роба, капитала, људи и услуга, шта можемо да учинимо за туризам и привлачење грађана Србије у Албанију и С. Македонију и да ми позовемо наше албанске и македонске пријатеље да псоете Србију.

Истиче да је поносан да је од иницијативе коју нико није пратио, данас су сви заинтересовани за напредак целог региона.

– То је једино што нико не може да нам спречи, зависи само од нас. Од нас увек зависи наш однос са комшијама. Очекујемо хеликоптере које смо додатно купили специјализоване за гашење пожара и бићемо спремни да у сваком тренутку интервенишемо и помогнемо нашим албанским и македонским пријатељима.

Додаје да исто од њих очекује у неким другим областима и за неке друге ствари.

– Имам много ентузијазма и наде, амбиције и жеље да урадимо велике ствари. Хвала Ескобару и Американцима што подржавају ову иницијативу – рекао је Вучић а Абазовићу и Тегелтији поручио да су увек добродошли.

Извор: Курир/Бета

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: