Неће бити продужетка рока за еФискализацију

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали обишао је „Лидл“ супермаркет на Видиковцу како би се уверио у функционисање новог система еФискализације који је увео тај трговински ланац, потврдивши да неће бити продужења рока за увођење новог модела фискализације.

Синиша Мали, фото: Al Jazeera Balkans, јутјуб канал
Синиша Мали, фото: Al Jazeera Balkans, јутјуб канал

У друштву министра финансија продавницу су обишли и директорка Пореске управе Републике Србије Драгана Марковић и генерални директор „Лидл Србија“ Драган Чигоја.

Мали је том приликом купио неколико производа са ознаком „Произведено у Србији“, напоменувши да је ово један од двадесетак супермаркета поменутог трговинског ланца који су већ у новом систему фискализације, при чему ће у року, до краја месеца, свих 59 супермаркета Лидл бити еФискализовано.

Он је изразио захвалност директору „Лидла“ на томе што тај трговински ланац подржава напоре Владе у борби против сиве економије и на увођењу реда у платном систему Србије.

У овом тренутку имамо 138.000 фискалних обвезника на скоро 200.000 локација широм Србије који су се пријавили за нови систем фискализације, прецизирао је он и изразио очекивање да ће до краја месеца сви они бити прикључени на нови систем.

Министар је поновио да продужетка рокова неће бити и да је рок крај априла, при чему се до 1. маја очекује да сви који су обвезници новог система фискализације буду у новом систему, након чега Пореска управа креће са теренским контролама.

Мали је додао да је на терену приметан велики број позива предузећа која треба да се фискализују и код којих екипе треба да дођу и инсталирају уређаје, па се полако стварају гужве.

Зато апелујемо на све да то ураде што пре, да не буде све у последњих десетак дана априла, па да људи на терену не могу да прикључе све кориснике и да буде кашњења након 1. маја, поручио је Мали.

Министар је изразио захвалност и Пореској управи на успешном послу и увођењу нове фискализације, истакавши да све то води ка уређенијој и лепшој Србији.

Према његовим речима, сви треба да узимају фискални рачун јер од сиве економије користи имају само они који не издају фискалне рачуне, а од узимања фискалних рачуна корист имају сви грађани Србије.

Такође, Мали је изразио захвалност и директору „Лидла“ на томе што тај трговински ланац запошљава 2.800 људи и што има планове за даље ширење.

Марковић је изјавила да је увођење нове фискализације у трговинским ланцима широм Србије велики корак и да Пореска управа у овом моменту добија више од милион рачуна на дневном нивоу, а очекује и спремна је и на већи број.

Она је изразила наду да ћемо у мају од свих обвезника фискализације добијати фискалне рачуне са препознатљивим и проверљивим QR кодом.

Чигоја је рекао да та компанија има дугорочне планове за пословање на домаћем тржишту и да је задовољна чињеницом да има прилику да укључивањем у нови систем еФискализације допринесе развоју Србије.

Он је додао да је та компанија прелазак на нови систем еФискализације искористила и за то да уведе нови Лидл еколошки рачун.

Транзициони период за прелазак на нови модел фискализације је почео 1. новембра и трајаће до 30. априла 2022. године.

У току трајања транзиционог периода паралелно функционишу стари и нови модел.

Пријава за субвенције које даје држава за прелазак на нови модел фискализације је завршена, али и даље траје пријава локација пословних простора путем портала еПорези.

Аутор: Танјуг, Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: