Формиран правни тим за помоћ жртвама акушерског насиља

Жене које су доживеле акушерско насиље од сада се могу јавити новооформљеном правном тиму како би се решио проблем неадекватног поступања током порођаја.

Породилиште, фото: Нишке новине
Породилиште, фото: Нишке новине

Путем друштвених мрежа упућен је апел активисткиња свим жртвама акушерског насиља. Адвокатице Марина Мијатовић, Ивана Соковић Крсмановић и Јелена Станковић пружити правну помоћ свим заинтересованим женама које су доживеле нехуман однос у било којој гинеколошко-акушерској установи у Србији.

— Циљ је да се проблем нехуманог поступања у гинеколошко-акушерским здравственим установама системски реши преко надлежних органа у оквиру здравственог система — навела је Милица Филиповић која и сама била жртва акушерског насиља.

Правни тим ће прикупљене пријаве проследити здравственој инспекцији. Жртве насиља се са својим причама могу јавити на маил корацизена@гмаил.цом до 01. априла 2022. године.

Уколико сте доживели акушерско насиље потребно је да на маил пошаљете:

– Име и презиме

– Број телефона

– Опис немилог догађаја (хронолошки са датумом дешавања)

– Установу у којој се догађај десио

Породилишта систематски запостављена

Слањем свог искуства можете учествовати у борби за боље услове у гинеколошко-акушерским установама. О теми неадекватних услова у породилиштима интензивно се говорило након што је Милица Филиповић у јавност изашла са својом причом . Поводом проблема акушерског насиља за Н1 уредница родитељског портала Бебац поручила је да су нам породилишта систематски занемарена „морамо да желимо да решимо све те ствари”.

Гостујући на Н1 том приликом она је истакла да као и да нашим породилиштима недостаје мањих породилишта која су у Бебац истраживању „Каква су нам породилишта” много боље оцењена од стране породиља.

НИШКЕ НОВИНЕ ПРВЕ И ЈЕДИНЕ О ОВОМ ПРОБЛЕМУ:

Да ли су жене заслужиле ово?

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: