Formiran pravni tim za pomoć žrtvama akušerskog nasilja

porodiliste122

Žene koje su doživele akušersko nasilje od sada se mogu javiti novooformljenom pravnom timu kako bi se rešio problem neadekvatnog postupanja tokom porođaja.

Porodilište, foto: Niške novine
Porodilište, foto: Niške novine

Putem društvenih mreža upućen je apel aktivistkinja svim žrtvama akušerskog nasilja. Advokatice Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković pružiti pravnu pomoć svim zainteresovanim ženama koje su doživele nehuman odnos u bilo kojoj ginekološko-akušerskoj ustanovi u Srbiji.

— Cilj je da se problem nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama sistemski reši preko nadležnih organa u okviru zdravstvenog sistema — navela je Milica Filipović koja i sama bila žrtva akušerskog nasilja.

Pravni tim će prikupljene prijave proslediti zdravstvenoj inspekciji. Žrtve nasilja se sa svojim pričama mogu javiti na mail koracizena@gmail.com do 01. aprila 2022. godine.

Ukoliko ste doživeli akušersko nasilje potrebno je da na mail pošaljete:

– Ime i prezime

– Broj telefona

– Opis nemilog događaja (hronološki sa datumom dešavanja)

– Ustanovu u kojoj se događaj desio

Porodilišta sistematski zapostavljena

Slanjem svog iskustva možete učestvovati u borbi za bolje uslove u ginekološko-akušerskim ustanovama. O temi neadekvatnih uslova u porodilištima intenzivno se govorilo nakon što je Milica Filipović u javnost izašla sa svojom pričom . Povodom problema akušerskog nasilja za N1 urednica roditeljskog portala Bebac poručila je da su nam porodilišta sistematski zanemarena „moramo da želimo da rešimo sve te stvari”.

Gostujući na N1 tom prilikom ona je istakla da kao i da našim porodilištima nedostaje manjih porodilišta koja su u Bebac istraživanju „Kakva su nam porodilišta” mnogo bolje ocenjena od strane porodilja.

NIŠKE NOVINE PRVE I JEDINE O OVOM PROBLEMU:

Da li su žene zaslužile ovo?

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu

Do 35 godina starosti

Raspisan konkurs za prijem kandidata iz građanstva na kurs za podoficire