Да ли су жене заслужиле ово?

Породилишта на југу Србије, међу којима се налази и породилиште у Нишу, најгора су према оцени мама у Србији, показала су истраживања 2019. године, што је објављено на многим информативним порталима.

Porodilište Niš, foto: Google map
Porodilište Niš, foto: Google map

Породилиште које ради при Клиничком центру Ниш у истраживању је сврстано међу она средње величине и као такво од мама је оцењено као најгоре – укупном оценом 3, док је њихов општи утисак још и гори. Највише су се пожалиле на услове боравка, као и на доступност лекара након порођаја, а маме су незадовољне и подршком при дојењу и пажњом које добијају породиље и бебе.

Породилиште, фото: Нишке новине
Породилиште, фото: Нишке новине

Портал ,,Нишке новине“ и раније је писао о условима у породилишту, те потребом да се што пре прилагоде породиљама, имајући у виду националну стратегију за порастом наталитета у нашој земљи.

У овом тексту, у сарадњи са Инстаграм профилом@mamaizfioke, моћићете да прочитате искуства породиља и шта су све проживеле и доживеле у нишком породилишту.

По речима многих породиља није им у тим тренуцима било до сликања, али оно што им остаје у сећању за цео живот јесу исцепане и старе спаваћице, које и не личе на спаваћице, ужасни услови у собама и купатилима што се тиче хигијене и можда оно што је најважније и забрињавајуће однос особља, доктора, медицинских сестара, према женама, када би тим женама требало пружити највише подршке и љубазности добијале су од особља дрско и нимало пристојно понашање.

Нишко породилиште, фото: Нишке новине
Нишко породилиште, фото: Нишке новине

За портал ,,Нишке новине“ је говорила и мајка А. М.

Искуство у нишком породилишту ми је било толико ужасно пре годину дана, да после једва преживљеног порођаја, грешком лекара не желим више, а и не смем да се усудим да опет будем у другом стању. Након свега тога медицинска сестра ми је рекла зашто си рађала дете ако си неспособна. Много су боље пролазиле наше баке и прабаке које су децу кући рађале. Породилиште из Ниша заслужује да му се одузме дозвола за рад, али кад би имали неки надзор, можда би и боље радили. Толико на ову тему, коју се трудим да заборавим, рекла је саговорница за наш портал.

На Инстаграм профилу @mamaizfioke који броји више од 14.500 пратиоца свакодневно се објављују приче из породилишта у Нишу, али и из других породилишта у Србији где је стање готово алармантно по свим питањима.

Ово су неке од прича…

Јогурт коме је рок истекао служи се породиљама!

На профилу @mamaizfioke наишли смо на инстаграм причу где је објављено да је на патологији послужен јогурт мами која се породила коме је прошао рок, тек четири дана. Можда ово мало коме значи, али заиста треба обратити пажњу, бар када су у питању наше породиље.

Foto: @mamaizfioke
Foto: @mamaizfioke

Прича из 2016-те: Допринели су да не желим више да се никада порађам

Ја стварно не могу да напишем све што сам проживела у ГАК Ниш јер не може да стане овде писала бих сатима…само ћу да кажем 6 дана пакла. Храна као за псе, а количина за птице, само што те не шамарју кад их нешто питаш, али почистили су све један дан када је тадашњи министар здравља требало да дође и још су нас упозоравали како да се понашамо уколико прођу туда, година је 2016 а тамо све зло и наопако. Допринели су у огромној мери да не желим више ниада да се порађам. Једна сестра је била фина и дала и чисту спаваћицу која није поцепана, не зна ни сама одакле је извукла, жао ми је што јој име не знам поменула бих је.. Ако сам ја прошла овако са лакшим порађајем како ли је тек женама са компликацијама.. И да ли смо већ заборавили Драгану Савић која је искрварила на правди Бога… лепа реч не постоји, мало боље од ЛОГОРА, написала је @wатза87.

ЧИТАЈ ВИШЕ НА ПОРТАЛУ BLIC.RS: „KRVARILA JE IZ PLUĆA, JETRE… NESHVATLJIVO“ Očajni otac traži da se utvrdi kako je njegova ćerka ISKRVARILA NA SMRT samo 2 sata nakon lakog porođaja

Жене, породиље, трудиле су се да на својим социјалним мрежама укажу на велике пропусте у раду нишког породилишта, али до дана данашњег веома је мало помака ка бољитку.

Кад год сам питала за савет, добила сам дрзак одговор!

Доктор и пар ,,студената“ стајали су изнад мене и ништа нису учинили да ми помогну да беба изађе, на крају сам се некако сама породила, бесна сам и кивна како су ми уништили најлепши моменат у животу. А о соби и хигијени да не причам, постељине нисмо илаи као и спаваћице, храна је била катастроа, супруг је морао сваког дана дами доноси да једем, понашање мед. особља је било још горе, кад год би их питала за неки савет у вези бебе оне би ми дрско одгвориле како ја нисам једина породиља и како не желе да губе време на мене, касније је бебац добио жутицу и кад су га одвели на “сунчање“ кад год би их питала за њега оне би ми повисиле тон, никакве инф нисам имала. Писала бих још много тога, али ето довољно је и ово, тих 5 дана су за мене нешто најгоре у животу…Бесна сам и разочарана чињеницом да сам тамо третирана као крпа. Поздрав за све! један је од коментара на страници @mamaizfioke.

Због ријалити звезде поделили нове спаваћице!

Здраво! Ја сам се породила пре две године у Нишком породилишту. Оно што могу да кажем да ми је тих 3 дана проведеих тамо било најгорих у животу. Нису имали спаваћицу да ми дају, ставили су ме у кревет у ком је пре мене лежала жена, и преко њене крви су само ставили моје чисте пешкире и рекли: “Зовите, нека вам супруг донесе постељину и још пешкира“. Храну да ни не спомињем, јела ништа тамо нисам осим плазме и сока. Рађена ми је епизотомија, а наравно рану нису средили како треба, па је пукла после пар дана. Имала сам лудачку срећу, па нисам добила сепсу. А да не заборавим, у том периоду је у породилишту била и дотична ријалити звезда, кад је она требала да изађе из болнице, нама су поделили нове спаваћице, чисто уколико дође неко да нас услика од новинара. Толико о томе. Нажалост немам слике. Велики поздрав за вас, написала је Р.Д. што можете прочитати и код @mamaizfioke.

Како сам на операцији изгубила пуно крви док нисам пала на сред ходника нису ми дали трансфузију него су викали на мене зашто нисам звала сестру, неки су од коментара подељени на страници @mamaizfioke

Нешто више о профилу @mamaizfioke

Мама из фиоке је профил који је настао у сврху терапије након губитка детета, а као подршка осталим мамама у Србији.

Молимо вас да прочитате њену причу и чврсто је подржите, јер је мамама подршка увек најнеопходнија.

Овај текст настао је у сарадњи са женама које су прошле лоше на порађајима, имала јако тешке услове и сл. Сигурни смо да постоји и светлија страна приче, па вас молимо да је са нама у коментарима и поделите.

Портал ,,Нишке новине“ стаје у заштиту мама и деце и ово је тек почетак серијала текстова које ћемо писати на ову тему.

Хвала свима који су нам дали подршку.

ПРИЛИКА ЗА ПОХВАЛУ

Користимо прилику да похвалимо Нишлијку Владану Стојановић која је кроз акцију ,,Обуци нови живот“ прикупила 2.200 бенкица које су отишле у нишко породилиште.

Свака част!

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: