Da li su žene zaslužile ovo?

nisko porodilste

Porodilišta na jugu Srbije, među kojima se nalazi i porodilište u Nišu, najgora su prema oceni mama u Srbiji, pokazala su istraživanja 2019. godine, što je objavljeno na mnogim informativnim portalima.

Porodilište Niš, foto: Google map
Porodilište Niš, foto: Google map

Porodilište koje radi pri Kliničkom centru Niš u istraživanju je svrstano među ona srednje veličine i kao takvo od mama je ocenjeno kao najgore – ukupnom ocenom 3, dok je njihov opšti utisak još i gori. Najviše su se požalile na uslove boravka, kao i na dostupnost lekara nakon porođaja, a mame su nezadovoljne i podrškom pri dojenju i pažnjom koje dobijaju porodilje i bebe.

Porodilište, foto: Niške novine
Porodilište, foto: Niške novine

Portal ,,Niške novine“ i ranije je pisao o uslovima u porodilištu, te potrebom da se što pre prilagode porodiljama, imajući u vidu nacionalnu strategiju za porastom nataliteta u našoj zemlji.

U ovom tekstu, u saradnji sa Instagram profilom@mamaizfioke, moćićete da pročitate iskustva porodilja i šta su sve proživele i doživele u niškom porodilištu.

Po rečima mnogih porodilja nije im u tim trenucima bilo do slikanja, ali ono što im ostaje u sećanju za ceo život jesu iscepane i stare spavaćice, koje i ne liče na spavaćice, užasni uslovi u sobama i kupatilima što se tiče higijene i možda ono što je najvažnije i zabrinjavajuće odnos osoblja, doktora, medicinskih sestara, prema ženama, kada bi tim ženama trebalo pružiti najviše podrške i ljubaznosti dobijale su od osoblja drsko i nimalo pristojno ponašanje.

Niško porodilište, foto: Niške novine
Niško porodilište, foto: Niške novine

Za portal ,,Niške novine“ je govorila i majka A. M.

Iskustvo u niškom porodilištu mi je bilo toliko užasno pre godinu dana, da posle jedva preživljenog porođaja, greškom lekara ne želim više, a i ne smem da se usudim da opet budem u drugom stanju. Nakon svega toga medicinska sestra mi je rekla zašto si rađala dete ako si nesposobna. Mnogo su bolje prolazile naše bake i prabake koje su decu kući rađale. Porodilište iz Niša zaslužuje da mu se oduzme dozvola za rad, ali kad bi imali neki nadzor, možda bi i bolje radili. Toliko na ovu temu, koju se trudim da zaboravim, rekla je sagovornica za naš portal.

Na Instagram profilu @mamaizfioke koji broji više od 14.500 pratioca svakodnevno se objavljuju priče iz porodilišta u Nišu, ali i iz drugih porodilišta u Srbiji gde je stanje gotovo alarmantno po svim pitanjima.

Ovo su neke od priča…

Jogurt kome je rok istekao služi se porodiljama!

Na profilu @mamaizfioke naišli smo na instagram priču gde je objavljeno da je na patologiji poslužen jogurt mami koja se porodila kome je prošao rok, tek četiri dana. Možda ovo malo kome znači, ali zaista treba obratiti pažnju, bar kada su u pitanju naše porodilje.

Foto: @mamaizfioke
Foto: @mamaizfioke

Priča iz 2016-te: Doprineli su da ne želim više da se nikada porađam

Ja stvarno ne mogu da napišem sve što sam proživela u GAK Niš jer ne može da stane ovde pisala bih satima…samo ću da kažem 6 dana pakla. Hrana kao za pse, a količina za ptice, samo što te ne šamarju kad ih nešto pitaš, ali počistili su sve jedan dan kada je tadašnji ministar zdravlja trebalo da dođe i još su nas upozoravali kako da se ponašamo ukoliko prođu tuda, godina je 2016 a tamo sve zlo i naopako. Doprineli su u ogromnoj meri da ne želim više niada da se porađam. Jedna sestra je bila fina i dala i čistu spavaćicu koja nije pocepana, ne zna ni sama odakle je izvukla, žao mi je što joj ime ne znam pomenula bih je.. Ako sam ja prošla ovako sa lakšim porađajem kako li je tek ženama sa komplikacijama.. I da li smo već zaboravili Draganu Savić koja je iskrvarila na pravdi Boga… lepa reč ne postoji, malo bolje od LOGORA, napisala je @watza87.

ČITAJ VIŠE NA PORTALU BLIC.RS: „KRVARILA JE IZ PLUĆA, JETRE… NESHVATLJIVO“ Očajni otac traži da se utvrdi kako je njegova ćerka ISKRVARILA NA SMRT samo 2 sata nakon lakog porođaja

Žene, porodilje, trudile su se da na svojim socijalnim mrežama ukažu na velike propuste u radu niškog porodilišta, ali do dana današnjeg veoma je malo pomaka ka boljitku.

Kad god sam pitala za savet, dobila sam drzak odgovor!

Doktor i par ,,studenata“ stajali su iznad mene i ništa nisu učinili da mi pomognu da beba izađe, na kraju sam se nekako sama porodila, besna sam i kivna kako su mi uništili najlepši momenat u životu. A o sobi i higijeni da ne pričam, posteljine nismo ilai kao i spavaćice, hrana je bila katastroa, suprug je morao svakog dana dami donosi da jedem, ponašanje med. osoblja je bilo još gore, kad god bi ih pitala za neki savet u vezi bebe one bi mi drsko odgvorile kako ja nisam jedina porodilja i kako ne žele da gube vreme na mene, kasnije je bebac dobio žuticu i kad su ga odveli na “sunčanje“ kad god bi ih pitala za njega one bi mi povisile ton, nikakve inf nisam imala. Pisala bih još mnogo toga, ali eto dovoljno je i ovo, tih 5 dana su za mene nešto najgore u životu…Besna sam i razočarana činjenicom da sam tamo tretirana kao krpa. Pozdrav za sve! jedan je od komentara na stranici @mamaizfioke.

Zbog rijaliti zvezde podelili nove spavaćice!

Zdravo! Ja sam se porodila pre dve godine u Niškom porodilištu. Ono što mogu da kažem da mi je tih 3 dana provedeih tamo bilo najgorih u životu. Nisu imali spavaćicu da mi daju, stavili su me u krevet u kom je pre mene ležala žena, i preko njene krvi su samo stavili moje čiste peškire i rekli: “Zovite, neka vam suprug donese posteljinu i još peškira“. Hranu da ni ne spominjem, jela ništa tamo nisam osim plazme i soka. Rađena mi je epizotomija, a naravno ranu nisu sredili kako treba, pa je pukla posle par dana. Imala sam ludačku sreću, pa nisam dobila sepsu. A da ne zaboravim, u tom periodu je u porodilištu bila i dotična rijaliti zvezda, kad je ona trebala da izađe iz bolnice, nama su podelili nove spavaćice, čisto ukoliko dođe neko da nas uslika od novinara. Toliko o tome. Nažalost nemam slike. Veliki pozdrav za vas, napisala je R.D. što možete pročitati i kod @mamaizfioke.

Kako sam na operaciji izgubila puno krvi dok nisam pala na sred hodnika nisu mi dali transfuziju nego su vikali na mene zašto nisam zvala sestru, neki su od komentara podeljeni na stranici @mamaizfioke

Nešto više o profilu @mamaizfioke

Mama iz fioke je profil koji je nastao u svrhu terapije nakon gubitka deteta, a kao podrška ostalim mamama u Srbiji.

Molimo vas da pročitate njenu priču i čvrsto je podržite, jer je mamama podrška uvek najneophodnija.

Ovaj tekst nastao je u saradnji sa ženama koje su prošle loše na porađajima, imala jako teške uslove i sl. Sigurni smo da postoji i svetlija strana priče, pa vas molimo da je sa nama u komentarima i podelite.

Portal ,,Niške novine“ staje u zaštitu mama i dece i ovo je tek početak serijala tekstova koje ćemo pisati na ovu temu.

Hvala svima koji su nam dali podršku.

PRILIKA ZA POHVALU

Koristimo priliku da pohvalimo Nišlijku Vladanu Stojanović koja je kroz akciju ,,Obuci novi život“ prikupila 2.200 benkica koje su otišle u niško porodilište.

Svaka čast!

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji