СУТРА СЛАВИМО ЗАШТИТНИЦУ СВИХ ЖЕНА: Ове обичаје треба испоштовати!

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају празник посвећен Благој Марији, сестри Илије Громовника. Празник посвећен Благој Марији је и дан Епархије будимљанско-никшићке и многих других православних институција.

Веома је поштована у Срба, посебно међу женама.
Спада у непокретне празнике и иако нема „црвено слово“ у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу, да се светица не би увредила.

Постоји обичај да на овај празник жене треба да замисле жељу, запале свећу и помоле се светитељки. Уочи празника се помолите и обратите светитељки пред одлазак на спавање.

Foto: Duhovnik Biblioteka jutjub kanal/printscreen

По народном веровању, била је сестра Светог Илије па су зато за могуће временске непогоде, грмљавину и град у народу каже да „брат и сестра разговарају“.

Веома је поштована код Срба, посебно међу женама. Верује се да је Марија Магдалена заштитница жена и постоји обичај да жене на њен празник треба да запале свећу, помоле се и помисле једну жељу. Народ верује да, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их свакако неће одбити.

Овај дан је уствари спомен на Марију Магдалену. Она је била родом из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У својој младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.
Иначе, Марија Магдалена се у Житијима светих помиње као „мироносица равноапостолска“. Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

 

 

 

Извор: Курир

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: