PROSLAVLJAMO PRAZNIK POSVEĆEN ŽENAMA I DECI: Evo šta da uradite ako imate ćerku

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava dan posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi i Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.

Ovo je jedan od najnežnijih praznika posvećen ženama i njihovoj deci, a prevashodno ćerkama. Veruje se da devojčice na taj dan treba obradovati nekim poklonom ma koliko god on skroman bio.

Foto: Svrljiške novine, instagram/printscreen

Iza ovog praznika krije se jedna veoma tužna priča o stradanju.

Naime, svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. veka. Živele su i stradale u Rimu. Sofija je bila udovica i sama je podizala svoje ćerke koje su imale Vera 12, Nada 10 i Ljubav 9 godina.

Kada su u vreme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa ćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vere, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki iako je reč bila tek o devojčicama. Tako su sve i nastradale.

Majka je uzela njihova tela i sahranila ih van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine. Kako su imena devojčica – Ljubav, Vera i Nada, postala simbol života svakog hrišćanina, narod smatra da se na današnji dan treba uzdržati od svakih zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem.

 

 

 

Izvor: Stil

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Evo šta je ustvari to

ŠTA JE ŠUŠTAVAC KOJI JE POKOSIO KRAVE NA STROJ PLANINI

Neophodna vakcinacija

Ozbiljna kriza na Staroj planini: Od šuštavca uginulo šest krava, apel za hitnu vakcinaciju stoke

Hronika

Neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena (FOTO)

Korona

Nesigurna epidemiološka situacija u južnobačkom okrugu: Prisustvo omikron podsoja „Eris“