ПРОСЛАВЉАМО ПРАЗНИК ПОСВЕЋЕН ЖЕНАМА И ДЕЦИ: Ево шта да урадите ако имате ћерку

Српска православна црква сутра обележава дан посвећен Светим мученицама Вери, Нади и Љубави и њиховој мајци Софији.

Српска православна црква и верници славе празник посвећен Светим мученицама Вери, Нади, Љубави и њиховој мајци Софији.

Ово је један од најнежнијих празника посвећен женама и њиховој деци, а превасходно ћеркама. Верује се да девојчице на тај дан треба обрадовати неким поклоном ма колико год он скроман био.

Foto: Svrljiške novine, instagram/printscreen

Иза овог празника крије се једна веома тужна прича о страдању.

Наиме, свете мученице Вера, Нада и Љубав и њихова мајка Софија биле су хришћанске светитељке и мученице из 2. века. Живеле су и страдале у Риму. Софија је била удовица и сама је подизала своје ћерке које су имале Вера 12, Нада 10 и Љубав 9 година.

Када су у време цара Хадријана почела хапшења хришћана, Софија је са ћеркама заробљена и изведена пред цара. Након што су одбиле да се одрекну своје вере, Хадријан је наредио мучење Софијиних ћерки иако је реч била тек о девојчицама. Тако су све и настрадале.

Мајка је узела њихова тела и сахранила их ван града. Након три дана и три ноћи молитви на њиховом гробу и сама је умрла 137. године. Како су имена девојчица – Љубав, Вера и Нада, постала симбол живота сваког хришћанина, народ сматра да се на данашњи дан треба уздржати од сваких злих мисли и дела и посветити се љубави према ближњем.

 

 

 

Извор: Стил

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: