PROSLAVLJAMO PRAZNIK POSVEĆEN ŽENAMA I DECI: Evo šta da uradite ako imate ćerku

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava dan posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi i Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.

Ovo je jedan od najnežnijih praznika posvećen ženama i njihovoj deci, a prevashodno ćerkama. Veruje se da devojčice na taj dan treba obradovati nekim poklonom ma koliko god on skroman bio.

Foto: Svrljiške novine, instagram/printscreen

Iza ovog praznika krije se jedna veoma tužna priča o stradanju.

Naime, svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. veka. Živele su i stradale u Rimu. Sofija je bila udovica i sama je podizala svoje ćerke koje su imale Vera 12, Nada 10 i Ljubav 9 godina.

Kada su u vreme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa ćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vere, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki iako je reč bila tek o devojčicama. Tako su sve i nastradale.

Majka je uzela njihova tela i sahranila ih van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine. Kako su imena devojčica – Ljubav, Vera i Nada, postala simbol života svakog hrišćanina, narod smatra da se na današnji dan treba uzdržati od svakih zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem.

 

 

 

Izvor: Stil

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja