Američke kompanije zainteresovane za ulaganja u IT sektor u Srbiji

it sektor

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su rezultat prvog dana razgovora sa predstavnicima američkih kompanija u Njujorku najave tri ili četiri nove investicije u Srbiju.

IT sektor, foto: Piksabaj
IT sektor, foto: Piksabaj

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti SAD, rekla je, nakon sastanka sa više od 50 članova njujorškog ogranka organizacije „Young Presidents Organizations“, da je izuzetno zadovoljna razgovorima u Njujorku, budući da su najavljene investicije ili investicioni fondovi za naša preduzeća, pamet i mlade talente.

Ona je navela da ta globalna elitna organizacija okuplja predsednike, vlasnike i članove top menadžmenta izuzetno uspešnih kompanija, mlađih od 45 godina, napomenuvši da je sagovornike upoznala sa rezultatima koje je Srbija postigla i sa svim što čini.

Premijerka je istakla da je naišla na veoma dobar prijem i da su učesnici sastanka najavili da će doći u Srbiju i da će investicije koje su planirali u druge delove sveta, poput Indije, preusmeriti na našu zemlju.

Brnabić je ukazala na to da su oni zainteresovani za ulaganja u IT sektor, startap kompanije, biotehnologiju i biomedicinu, objasnivši da te investicije nisu klasične, već investicioni fondovi.

Biće to novac za naše talentovane i pametne ljude koji imaju kompanije. To će biti živ novac, važan za to da nastavimo rast i razvoj i to je najbolje i najviše što možemo da dobijemo i poželimo, rekla je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, po povratku u Srbiju ostaje dosta posla da se sve potvrdi i da u zemlju unesemo nova sredstva koja su nova šansa za mlade.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su čelnici blokčejn kompanije „Gilded“, sa kojima je prethodno razgovarala, iskazali interesovanje za Srbiju i poziciju koju ima u oblasti blokčejna – najnovije tehnologije koja obezbeđuje visok nivo zaštite podataka i garantuje transakcije bez mogućnosti zloupotrebe.

U godinama koje dolaze, „Gilded“ će biti jedna od najvećih i najnaprednijih kompanija. Ako ih dovedemo u Srbiju uspećemo da se pozicioniramo na svetskom tržištu u finansijskim tehnologijama, trgovini zlatom i digitalnoj sferi, naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, predstavnici kompanije „Gilded“ bili su impresionirani onim šta je Srbija uradila u oblasti e-uprave, ali i pozicijom na polju blokčejna.

Predsednica Vlade je navela da su oni izrazili interesovanje za naše kapacitete za čuvanje podataka i Data centar u Kragujevcu.

Ako završimo sve danas započeto, oni će doći u Srbiji ili će u našoj zemlji čuvati svoje podatke, rekla je Brnabić, naglasivši da bi to imalo ogroman značaj za našu zemlju.

To je zaista sledeći nivo o kome ne sanjamo samo mi, već bilo koja zemlja u Evropi. Presrećna sam što smo napravili veliki korak, rekla je ona i izrazila zahvalnost našoj dijaspori i organizaciji „Serbian Entrepreneurs“, koja je pomogla organizaciju sastanaka.

Osnivač kompanije „Gilded“ Ašraf Rizvi izrazio je zadovoljstvo sastankom, naglasivši da ta kompanija aktivno traži talente u blokčejnu i tehnološkim oblastima koji mogu da pomognu u razvoju rešenja za digitalizaciju trgovine zlatom, koja mogu pružiti finansijsku nezavisnost pojedincima, kompanijama i vladama.

Rizvi je naveo da sa Brnabić deli zajedničku strast za digitalizacijom i četvrtom industrijskom revolucijom i naglasio da premijerka ima jasnu viziju za izgradnju digitalne budućnosti Srbije.

Predsednik njujorškog ogranka „Young Presidents Organizations“ Beri Meric naglasio je da su svi učesnici sastanka bili zainteresovani da učestvuju u uspešnoj priči koju Srbija kreira.

Predsednica Vlade danas nastavlja razgovore sa predstavnicima američkih kompanija, a jedan od najvažnijih biće sa čelnicima „Goldman Sachs“, najveće investicione banke ne samo u SAD, već i u svetu.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji