Данас исплата треће рате помоћи за ауто-превознике

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали саопштио је да ће данас бити исплаћена трећа рата секторске помоћи за ауто-превознике, који добијају 600 евра по аутобусу, у периоду од пола године.

Динар, илустрација, фото: Нишке новине
Динар, илустрација, фото: Нишке новине

Мали је навео податак да је данас уплаћено приближно 451 милион динара за ауто-превознике, односно око 3,8 милиона евра, додавши да ће новац добити 654 привредна друштва са 6.393 лиценцирана, регистрована аутобуса.

Он је објаснио да је реч о ауто-превозницима који су стекли услове за добијање ове врсте помоћи од државе, у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу сузбијања последица пандемије коронавируса.

Према његовим речима, средства се налазе на рачунима аутобуских превозника отворених код Управе за трезор и могу се користити од јутрос у 8 часова, од када су отворене благајне.

Министар је поновио да ће ауто-превозници кроз наведену врсту помоћи имати континуирану подршку државе у периоду од шест месеци, прецизиравши да је за ту меру ребалансом буџета опредељено укупно 2,6 милијарди динара.

Поред помоћи намењенe за све предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа која се пријаве, а која је подразумевала исплату три пута по пола минималне зараде за март, април и мај, постоје делатности које смо одлучили да додатно подржимо јер иза себе имају заиста тежак период за пословање, рекао је Мали.

Он је указао на то да је једна од тих делатности сектор аутобуских превозника који су од почетка пандемије имали сужене услове за пословање због ограничења у кретању како би се заштитило здравље људи.

Министар је нагласио да се држава труди да помогне свима којима је помоћ потребна, па су тако током јуна исплаћене две пуне минималне зараде за самосталне уметнике.

Према његовим речима, помоћ од по 62.000 динара добило је 3.139 лица, у која спадају самостални уметници, самостални стручњаци у култури, самостални извођачи културних програма и самостални сарадници у култури.

Он је навео да је у августу планирана исплата једнократне новчане помоћи у износу од по 90.000 динара нето за укупно 777 чланова разврстаних у осам удружења којима прошле године није исплаћена ова помоћ, а односи се на оне који имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури.

Такође, средином јула очекује нас исплата пуне минималне зараде за угоститеље, туристичке агенције, лиценциране туристичке водиче и пратиоце, као и хотеле, одмаралишта и рент-а-кар агенције, најавио је Мали, уз напомену да ће они добити још једну минималну зараду средином августа.

Мали је подсетио на то да су све наведене мере помоћи део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, чији је износ 266,1 милијарду динара, односно приближно две милијарде евра, што је 4,5 одсто БДП.

Министар је рекао да су током 2020. године спроведена два пакета подршке вредна 704 милијарде динара, односно приближно шест милијарди евра, и додао да су у збиру, сва три пакета подршке привреди и грађанима Србије вредна око осам милијарди евра, што је, према прелиминарним проценама, око 17,4 одсто БДП-а.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: