Сви вакцинисани грађани добијају дигитални ковид сертификат

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Народној скупштини, одговарајући на питања народних посланика, да од суботе, 1. маја, сви грађани који су вакцинисани добијају дигитални ковид сертификат.

Ана Брнабић, фото: ТВ Пинк
Ана Брнабић, фото: ТВ Пинк

Брнабић је указала на то да је Србија успостaвила од почетка процеса одличан ИТ систем, који омогућава издавање електронских сертификата, који треба да омогуће путовање вакцинисаних грађана.

Она је пренела да се до данас у 15 часова у Србији укупно, макар једном дозом, вакцинисало 2.150.280 грађана, што је изнад 30 одсто укупног пунолетног становништва.

Другу дозу вакцине, како је додала, примило је 1.462.125 грађана, што је 25,6 одсто пунолетне популације.

Када је реч о имунизаванима, а то су грађани којима је од друге дозе вакцине прошло две недеље или пет у случају АстраЗенека вакцине, до сада их је 1.265.974, односно 20,2 одсто пунолетне популације.

Премијерка је рекла да ће Србија имати ускоро око 40 одсто вакцинисане популације, што је добро, али истовремено је указала на то да постоје велике разлике између градова и општина.

Најуспешнији је Београд, посебно централне градске општине. У Старом Граду је више од 62 одсто укупно пунолетног становништва вакцинисано, на Савском Венцу 61 одсто, на Врачару око 60 одсто. Најслабија је вакцинација у општини Тутин са само осам одсто пунолетне популације, а потом следе Нови Пазар, Лајковац, Љиг, Жагубица, Мерошина, пренела је Брнабић.

Такође, како је истакла, највећи степен вакцинације је у популацији старости између 65 и 74 године, са више од 60 одсто, што је одлично, јер се ради о угроженој категорији.

Код особа старијих од 75 година вакцинисано је 52 одсто, али код оних до 35 година још се мора много тога урадити, консатовала је премијерка.

Брнабић је, такође, рекла да су измене закона о забрани дискриминације и Предлог закона о родној равноправности у складу са Уставом и отвореношћу нашег друштва.

Она је, одговарајући на питање народног посланика Владана Глишића да ли се кроз сет тих закона враћамо вербалном деликту и уводимо трансродну идеологију, истакла да не постоји ниједан разлог да се тако мисли.

Она је навела да ће се ти закони тек наћи на дневном реду парламента и да сада неће да се меша у ту дебату, јер ће посланици имати прилику да разговарају детаљно о оба предлога, али да мисли да су они у складу са Уставом, јер су прошли и све инстанце у оквиру Владе Србије које проверавају да су сви закони које Влада предлаже у складу са Уставом.

Брнабић је додала да дубоко верује у то да су ти акти у духу традиције нашег народа који је увек био отворен и толерантан, указавши на то да је питање родне равноправности важно за друштво, те да смо ми већ имали такав закон, па је ово само додатно унапређење те области.

Премијерка је рекла да ће пројекат за градњу хидроелектрана средње величине Бродарево 1 и 2 на Лиму бити стављен на јавни увид и да се неће доносити никаква решења без сагласности локалног становништва.

Према њеним речима, више од 10 година је кандска фирма развијала тај пројекат, али је одустала због комплексности и зато што пројекат није добио еколошку дозволу, а било је и проблема са Црном Гором, јер је та земља изразила забринутост због прекограничног утицаја.

Сада је то преузео домаћи инвеститор, у јуну или јулу прошле године, био је јавни увид, али није било великог учешћа јер је то било у доба короне, рекла је Брнабић, додајући да би зато требало поновити јавни увид како би биле више укључене заинтересоване стране.

Председница Владе је рекла да је за што већу диверзификацију енергетских извора, али да животна средина мора да буде на првом месту, најавивши да ће у наредним недељама обилазити пројекте који се реализују у области заштите животне средине.

Премијерка Брнабић најавила је да ће 17. маја бити положен камен темељац за хидроелектрану „Бук бијела“ на Дрини, као и да ће тог дана бити одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске у Бањалуци.

Брнабић је рекла и да би следеће године требало да почне градња аеродрома у Требињу, а да је Србија издвојила значајна средства за експропријацију земљишта.

Онa је, такође, навела да би крајем јула или у августу требало да буде отворен мост „Братољуб“ између Љубовије и Братунца.

Према њеним речима, једна од тема заједничке седнице влада Србије и Републике Српске биће и отварање пограничних индустријских зона.

Премијерка је подсетила да Србија подржава и четири општине у Федерацији БиХ – Дубицу, Костајницу, Дрвар и Невесиње.

Много је урађено и поносна сам што сам била премијерка када је на иницијативу Александра Вучића и Милорада Додика установљен нови празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, у знак сећања на датум пробијања Солунског фронта. Поносим се свиме што смо урадили, рекла је Брнабић.

Она је истакла да је мир најважнија ствар за нас у овом тренутку и да ништа не сме да компромитује мир, који је потребан за даљи развој и напредак.

Једина наша порука је мир, који је потребан читавом Балкану и наша политика увек следи те наше речи, а то смо могли да видимо и сада када нико у региону није имао вакцине, несебично и солидарно смо делили наше, рекла је Брнабић.

Премијерка је навела и да је са председником Србије Александром  Вучићем скоро разговарала о изградњи Научно-технолошког парка у Сарајеву, додајући да би волела да такве пројекте радимо и са неким другим народима.

Волела бих да смо са Приштином, када су уводили таксе од 100 одсто, стављајући ентички предзнак намирницама, могли да разговарамо како да изградимо парк, да дигитализујемо школе, нешто што ће значити другачију будућност. Али, са те стране нисмо имали саговорника, истакла је Брнабић.

Она је поручила да ће Србија наставити да шири политику мира,  сарадње и разумевања, јер је то једини начин да се иде напред.

Србији је у интересу мир, стабилност, дијалог, разумевање и сарадња, закључила је Брнабић.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: