Medicinski deo Kriznog štaba traži vanredno stanje i policijski čas, odluka narednih dana

NAJNOVIJA-VEST

Medicinski deo Kriznog štaba je predložio uvođenje policijskog časa, a odluka će biti doneta narednih dana, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković nakon sednice Kriznog štaba.

Ilustracija, najnovija vest, foto: Niške novine
Ilustracija, najnovija vest, foto: Niške novine

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je novinarima da medicinski deo Kriznog štaba traži uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa.

Oni smatraju, kako je naveo, da smanjenje rada za sat, dva ili tri u objektima gde je veliki promet, ne donosi ništa u pogledu borbe protiv širenja koronavirusa, jer će i tada pojedini organizovati kućne žurke, što, dodaje, neće biti moguće kontrolisati osim uvođenjem policijskog časa.

Naveo je da je stav tog dela štaba „jasno i decidno“ da bi u ovom trenutku to bilo najcelishodnije rešenje, bez ulaženja u to kakve bi ekonomske posledice „lokdaun“ izazvao.

Gojković je istakao da je ostalo da se članovi Štaba sastanu u „sledećih dan, dva“ ponovo, da se do tada obave različite konsultacije i da se zatim donese odluka adekvatna i najbolja za sve.

Niko u javnosti, kako je rekao, ne treba da oročava tu odluku i ona će biti doneta narednih dana.

Istakao je i da se na sednici razgovaralo i o mogućem pooštravanju kazni za one koji krše mere.

„Moramo voditi računa o javnom zdravlju, interesu naših građana, i zdravlja, ali se moramo voditi i mišlju kako ćemo kao država nakon godinu dana u svemu ovome da podnesemo ne samo ekonomski, nego i u ostalim aspektima, sociološki, psihološki, mentalno eventualno novi ‘lokdaun’“, rekao je Gojković.

„Ako bude veliki broj zaraženih, nećemo moći da vakcinišemo ljude“

Najveći problem je, kako je rekao, da se uspešno sprovede vakcinacija u uslovima povećanog broja obolelih.

„Ako budemo imali veliki broj zaraženih, nećemo moći da vakcinišemo ljude“, upozorio je Gojković.

Najavio je da će sutra, na inicijativu premijerke Brnabić, tim iz Ministarstva zdravlja ići u Vranje kako bi video zašto postoji problem sa velikim povećanjem broja novozaraženih u tom gradu.

Upitan koliko se bolnica vratilo u kovid sistem, Gojković je naveo da je svaki dan sve veći broj bolesnika pacijenta, a time se i povećava udeo u bolničkim kapacitetima.

Što se Beograda tiče, preneo je da kapaciteti bolnice u Batajnici nisu potpuno popunjeni, a da je isto i sa kovid bolnicom u Kruševcu.

Upitan da li razgovaralo o ski-centrima, Gojković je istakao da će i oni biti u sklopu svih ovih mera.

„Sigurno će i oni biti uključeni u sve ovo što je na nivou cele države, odnosno u to što ćemo imati neki vid mera u sledećem vremenskom periodu“, napomenuo je Gojković.

Izvor: RTS

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt

Ekonomija

Poskupljuje kafa od 1. jula?!

Srbija

Posle 24 godine ponovo igramo na Evropskom prvenstvu u fudbalu!