Kovid-19

Jovanović: Nema razloga za strah da će nam stići loša vakcina

Nema razloga za strah da će do nas stići vakcina protiv korona virusa lošijeg kvaliteta, izjavila je danas profesorka Medicinskog fakulteta, virusolog Tanja Jovanović.

Vakcina, ilustracija, foto: Piksabej, autora: Dimitri Houtteman
Vakcina, ilustracija, foto: Piksabej, autora: Dimitri Houtteman

Postoje vrlo rigorozni protokoli koji se primenjuju ne samo u proizvodnji vakcine, nego i u registraciji vakcine na tržištu gde treba da se upotrebe, rekla je ona za RTS.

„Strah je potpuno neopravdan. To je za poređenje sa strahom od bilo koje druge tehnologije koja se uvodi u svakodnevni život“, dodala je Jovanović.

On je istakla da postoji vrlo jak antivakcinalni lobi ne samo u Srbiji nego u svetu, ali da joj uopšte nije jasno zbog čega je takva situacija.

Ekonomski institut, Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta i Američka privredna komora telefonski i elektronski su ispitali 804 punoletna građana – 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena.

Rezultati pokazuju da četvrtina građana ne bi da se vakciniše, jedna petina spremna je da primi vakcinu, a devet odsto građana će odlučiti zavisno od izbora proizvođača vakcine.

Tanja Jovanović ističe da je ne iznenađuju ovakvi odgovori.

„Uopšte mi nije jasno zbog čega je takva situacija. Zamislite kako bi bilo dobro kada bismo imali vakcinu protiv HIV-a ili hepatitisa C. Neke stvari sa nestrpljenjem očekujemo, a nešto što je na vidiku i što je izvesno da će se vrlo brzo realizovati na to uvek stavljamo znak pitanja ili sumnju“, rekla je Jovanović.

Ona je istakla da je vakcinacija najznačajnija procedura uvedena u medicinsku praksu i da smo zahvaljujući tome potpuno zaboravili na brojne infektivne bolesti – velike boginje, osipne groznice, dečju paralizu…

Na pitanje da li je virus mutirao, Jovanovićeva kaže da se u početku mislilo da će ovaj novi koronavirus mnogo brže mutirati nego što zaista mutira, ali da su kasnija ispitivanja pokazala da ovaj virus ne mutira tako često.

Govoreći o tome koliko su transport vakcine i čuvanje važne stavke, Jovanović je rekla da svakako da i transport utiče na sam kvalitet vakcine i da zbog toga proizvođači uvek daju uputstva kako treba obezbediti transport.

Navela je da vezano za kovid-19 imamo nekoliko različitih proizvodnih generacija vakcine.

„“Fajzerova“ vakcina, koja će verovatno i najbrže stići u Srbiju, ona zahteva posebne uslove ne samo transporta nego i skladištenja od minus 80 stepeni“, dodala je Jovanović.

„Mi u istraživačkim laboratorijama imamo takve uslove i frižidere, a pretpostavljam da će država obezbediti još dodatne frižidere koji obezbeđuju takvu temperaturu“, navela je Jovanović.

Objasnila je da je ta generacija vakcina specifična i dodala da je inovativna terapija za lečenje nekih retkih bolesti vrlo slična po procesu procedure kao i „Fajzerova“ vakcina koja spada u grupu genskih vakcina.

„Na primer, za mišićnu distrofiju vi imate lek koji sadrži jedan gen koji nosi informaciju za protein koji nedostaje u organizmu i koji se tako daje u terapiji“, rekla je ona.

„Kada govorimo o vakcini kao što je “Fajzrova“ ili “Moderna“ tu nemamo čak ni gen, nego samo jednu informaciju koja se predaje ćeliji da bi ćelija sama sintetisala taj protein koji treba da stimuliše imunski odgovor domaćina da bismo već imali pripremljen odgovor ukoliko dođemo u kontakt sa infektivnim virusom“, objasnila je Jovanović.

Naglasila je da ne postoji opasnost da se novi genetički materijal unosi u organizam, jer nema gena i to je jedna od vrlo pouzdanih vakcina.

„Sa druge strane, imamo tu grupu rekombinantnih vakcina, kao što je “sputnjik“ ruska vakcina i ona je dobijena rekombinacijom genetičkog materijala adeno virusa i gena koji kodira najpovršniju strukturu sars koronavirusa 2 koji je značajan u uspostavljanju virusne infekcije. Ovakva vakcina dalje stimuliše isto imunski odgovor da već pripremi i antitela i ćelijski imunski odgovor za susret sa virusom“, objasnila je.

Jovanović je ukazala da bi kolektivni imunitet trebalo da bude negde oko 70-80 odsto kako bismo bilo zaštićeni.

„Virus će nastaviti da cirkuliše u prirodi i dalje će postojati mogućnost infekcije. Što nam je viši kolektivni imunitet, što je više ljudi imunizovano, to je manja verovatnoća da ćemo imati teže kliničke slike bolesti i da ćemo imati epidemijsko pojavljivanje bolesti. Očekujemo da će to biti sporadični slučajevi“, zaključila je Jovanović.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Neophodna vakcinacija

Ozbiljna kriza na Staroj planini: Od šuštavca uginulo šest krava, apel za hitnu vakcinaciju stoke

Hronika

Neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena (FOTO)

Korona

Nesigurna epidemiološka situacija u južnobačkom okrugu: Prisustvo omikron podsoja „Eris“

Dobra vest

Kancelarija za brze odgovore: 1107 predmeta za pet meseci rada