Брза реакција кључ за спречавање појаве нових жаришта коронавируса

Eпидемиолог Предраг Кон саопштио је данас да је у Београду забележен благи пораст броја заражених коронавирусом, али је да је ситуација и даље стабилна, тако да је за сада на снази повећана будност и приправност.

Конференција, фото ТВ Прва
Конференција, фото ТВ Прва

Кон је на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 истакао да се увек врло озбиљно размишља о томе када и којом приликом применити оштрије мере.

Он је рекао да се мора пратити и врло благи пораст хоспитализација и јављања у тријажне центре, што је значајан сигнал, јер указује на то да се појављују и тежи случајеви.

Како је нагласио, чим се појави више нових случајева заразе важно је брзо реаговати и одмах предузети мере, а као пример је навео поновно увођење ванредне ситуације у Трстенику, у ком је у последња 24 часа откривено два нова случаја заразе.

Кон је указао на то да кључ за спречавање појаве могућих жаришта и ширења вируса представљају брза реакција и пооштравање мера, напоменувши да је и даље највећи број заражених у Београду.

Такође, он је истакао да никада ништа није прикривано од података по питању коронавируса  и да је објављивано све оно што је било доступно.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар поручио је да је на локалним самоуправама да реагују у „нултом моменту“, подсетивши на то су у Крагујевцу пооштрене мере оног дана када је примећено 50 одсто више броја прегледа у ковид амбулантама, што је дало резултате.

Лончар је предочио да постоје неке средине то јест градови где се повећава број заражених због чега је апеловао на кризне штабове у Нишу, Краљеву, Трстенику и Врању да одмах донесу одговарајуће мере.

Како је прецизирао, тренутно је на Инфективној клиници свега 40 ковид пацијената, од којих су само два пацијента на респиратору, при чему у тој установи има 18 слободних респиратора.

Он је навео да су у КБЦ „Драгиша Мишовић“ хоспитализована 22 пацијента, од којих је један на респиратору, на КБЦ „Бежанијска коса“ 66 од чега осам на респиратору, КЦ Ниш 13 и три на респиратору, у КЦ Војводине 15 и четири на респиратору, у КЦ Крагујевац 16 и четири на респиратору а у Општој болници Ужице 36 и један на респиратору.

Министар је указао на то да је потребно време да се дође до тачног броја људи који су преминули од коронавируса и додао да ће се инсистирати на ревизији.

Инфектолог Мијомир Пелемиш упутио је апел грађанима да се вакцинишу против грипа, објасниши да би клиничка слика пацијента била много тежа када би истовремено имао и коронавирус и грип.

Он је, говорећи о разлици између грипа и коронавируса, рекао да су то две веома сличне болести које је тешко разликовати без тестирања, али да је могуће да лекари преко клиничке слике препознају COVID-19.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије:

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Најновије на порталу

ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ

КО СУ ПОЗНАТЕ НИШЛИЈЕ?