Kovid-19

Brza reakcija ključ za sprečavanje pojave novih žarišta koronavirusa

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je danas da je u Beogradu zabeležen blagi porast broja zaraženih koronavirusom, ali je da je situacija i dalje stabilna, tako da je za sada na snazi povećana budnost i pripravnost.

Konferencija, foto TV Prva
Konferencija, foto TV Prva

Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 istakao da se uvek vrlo ozbiljno razmišlja o tome kada i kojom prilikom primeniti oštrije mere.

On je rekao da se mora pratiti i vrlo blagi porast hospitalizacija i javljanja u trijažne centre, što je značajan signal, jer ukazuje na to da se pojavljuju i teži slučajevi.

Kako je naglasio, čim se pojavi više novih slučajeva zaraze važno je brzo reagovati i odmah preduzeti mere, a kao primer je naveo ponovno uvođenje vanredne situacije u Trsteniku, u kom je u poslednja 24 časa otkriveno dva nova slučaja zaraze.

Kon je ukazao na to da ključ za sprečavanje pojave mogućih žarišta i širenja virusa predstavljaju brza reakcija i pooštravanje mera, napomenuvši da je i dalje najveći broj zaraženih u Beogradu.

Takođe, on je istakao da nikada ništa nije prikrivano od podataka po pitanju koronavirusa  i da je objavljivano sve ono što je bilo dostupno.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar poručio je da je na lokalnim samoupravama da reaguju u „nultom momentu“, podsetivši na to su u Kragujevcu pooštrene mere onog dana kada je primećeno 50 odsto više broja pregleda u kovid ambulantama, što je dalo rezultate.

Lončar je predočio da postoje neke sredine to jest gradovi gde se povećava broj zaraženih zbog čega je apelovao na krizne štabove u Nišu, Kraljevu, Trsteniku i Vranju da odmah donesu odgovarajuće mere.

Kako je precizirao, trenutno je na Infektivnoj klinici svega 40 kovid pacijenata, od kojih su samo dva pacijenta na respiratoru, pri čemu u toj ustanovi ima 18 slobodnih respiratora.

On je naveo da su u KBC „Dragiša Mišović“ hospitalizovana 22 pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru, na KBC „Bežanijska kosa“ 66 od čega osam na respiratoru, KC Niš 13 i tri na respiratoru, u KC Vojvodine 15 i četiri na respiratoru, u KC Kragujevac 16 i četiri na respiratoru a u Opštoj bolnici Užice 36 i jedan na respiratoru.

Ministar je ukazao na to da je potrebno vreme da se dođe do tačnog broja ljudi koji su preminuli od koronavirusa i dodao da će se insistirati na reviziji.

Infektolog Mijomir Pelemiš uputio je apel građanima da se vakcinišu protiv gripa, objasniši da bi klinička slika pacijenta bila mnogo teža kada bi istovremeno imao i koronavirus i grip.

On je, govoreći o razlici između gripa i koronavirusa, rekao da su to dve veoma slične bolesti koje je teško razlikovati bez testiranja, ali da je moguće da lekari preko kliničke slike prepoznaju COVID-19.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji