Ову годину прогласити годином солидарности и сарадње на глобалном нивоу

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници закључак да се Генералној скупштини УН упути иницијатива да се на 75. редовном заседању, које почиње у септембру, усвоји резолуција којом би се 2020. година прогласила за годину сарадње и солидарности на међународном нивоу.

Влада, фото: Гугл
Влада, фото: Гугл

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић објаснио је да је овај предлог ресорног министарства упућен Влади због потребе солидарности и сарадње у свим сегментима друштва.

Он је навео да се имала у виду појачана потреба за усмеравање пажње на осетљиве категорије друштва, као што су инвалиди, социјално угрожена категорија популације, грађани старије популације, деца, а посебно у моменту епидемије COVID-19.

Према његовим речима, поред међугенерацијске сарадње, која се показала као најефикаснија у борби против овог невидњивог непријатеља, важна је и међусекторска сарадња и солидарност.

Такође, како је додао, изузетно је важна и солидарност и сарадња према женама и девојчицама, не само када су у питању последице проузроковане епидемијом COVID-19, већ и у периоду који следи након пандемије.

Влада ће, као и у претходном периоду, наставити да се води политиком која подразумева стварање модерног друштва, у ком су основни принципи солидарност, поштовање различитости и једнака права за све грађане, поручио је министар.

Он је навео да је Србија у борби против коронавируса, показала висок степен хуманости и људскости, што је допринело да из целе ситуације изађемо са мање последица.

Ђорђевић је подсетио и на висок степен солидарности коју је Србија исказала пружајући помоћ и другим земљама у време пандемије, а посебно Италији, којој је упутила донацију у виду неопходне медицинске опреме.

Сарадња и солидарност су кључне када је борба против ове болести у питању, али су изузетно битне и за и период опоравка од светске економске кризе која нам следи, закључио је министар.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: