Водите рачуна – ГРИП хара

У Србији је од почетка епидемије грипа АH1N1 преминуло 18 људи, а само у Нишу је животну борбу изгобило шест особа.

Заштитна маска, фото: Милена Николић, портал ,,Нишке новине''
Заштитна маска, фото: Милена Николић, портал ,,Нишке новине“

Прпоручје се да се не посећују велики скупови, те да се грађани прирдржавају основних превентива у здравству, на шта је апеловао и министар у Влади Србије Златибор Лоначр.

Много зависи од нас. Да се придржавамо неких правила, која нису ни мало тешка, да избегавамо просторије, скупове где има много људи, где је могуће да ће бити много прехлађених. Посебно да децу, срећа, сада имамо две недеље распуста, па неће деца бити по школама, то је једна добра ствар. Да се редовно перу руке, да се узима што више витамина, рекао је Лончар.

ВИРУС АH1N1
Вирус грипа настао мутацијом хуманог, свињског и птичијег грипа. Први симптоми грипа АH1N1 повишена температура присутна више од 3 дана, отежано дисање и малаксалост у мишићима.

Прогресија може бити веома брза, због чега је неопходна појачана медицинска пажња оболелих особа, али и оних код којих постоји сумња да су заражени вирусом А (Х1Н1).

Упозоравајући симптоми су:

1. Отежано дисање
2. Плаветнило/цијаноза
3. Крвав или обојен спутум (слуз)
4. Бол у грудима
5. Погоршање менталног статуса
6. Висока температура током три дана
7. Низак крвни притисак.

Такође, како незванично сазнајемо на нишкој Инфективној клиници хоспитализовано је 38 пацијената од којих су 11 на респиратору због тешке клиничке слике.

На Дечијој клиници налази се 6 малих пацијената за које се сумња да имају грип а њихово стање је добро и стабилно.

БИТНА ПРЕВЕНТИВА – ОЧЕКУЈЕ СЕ ВЕЋИ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ У НАРЕДНИМ ДАНИМА…

Министар здравља Златибор Лончар апеловао је на грађане да се придржавају основне превентиве и да буду одговорнији, јер се у наредних пар недеља очекује још више оболелих, због чега су забрањене посете болницама и породилиштима.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: