NA KORAK DO LEKA! Čovek izlečen od raka

Biće potrebne obimnije i duže studije, ali naučnici iz Velike Britanije kažu da bi injekcija na kraju mogla da pruži spas za mnoge sa uznapredovalim tumorom.

Nova vrsta terapije u borbi protiv raka koja koristi uobičajeni virus za inficiranje i uništavanje štetnih ćelija pokazuje obećavajuće rezultate već u ranim fazama ispitivanjima na ljudima.

Naučnici Instituta za istraživanje raka pri fondaciji Rojal Marsden NHS fondacije iz Velike Britanije otkrivaju da je lek zapravo oslabljeni oblik virusa herpes simpleksa – koji je modifikovan da ubije tumore.
Kako prenosi BBC, biće potrebne obimnije i duže studije, ali stručnjaci ističu da bi injekcija na kraju mogla da ponudi spas za mnoge u uznapredovaloj fazi bolesti.

Kšištofu Vojkovskom, građevinaru iz zapadnog Londona, 2017. dijagnostikovan je rak pljuvačnih žlezda, a uprkos tretmanima i operaciji, tumor je nastavio da raste. On je jedan od pacijenata koji su učestvovali u bezbednosnom ispitivanju potencijalno novog leka u prvoj fazi.

Foto: Pixabay

Rečeno mi je da za mene više nema opcija i da ću dobijati negu kako bi mi se olakšao kraj života. Bilo je potresno. Neverovatno je da mi se pružila prilika da se pridružim studiji – rekao je Vojkovski za BBC:
Primao sam injekcije svake druge nedelje i one su mi u potpunosti iskorenile rak. Već dve godine nemam kancer!

Injekcije, koje se daju direktno u tumor, napadaju rak na dva načina – invazijom na kancerogene ćelije i izazivanjem njihovog pucanja, te aktiviranjem imunološkog sistema.

__________________________________________________

Rak glave i vrata

Faktori rizika alkohol i cigare
Rak glave i vrata najčešće se javlja kod osoba starijih od 40 godina, međutim, sve više se javlja i kod mladih ljudi.
Kod muškaraca je veća učestalost za dva do tri puta nego kod žena.
Najčešći faktori rizika su alkohol i cigarete udruženi s nastankom raka glave i vrata, navode iz Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS), koji su se priključili kampanji u obeležavanju

Nedelje podizanja svesti o raku glave i vrata, koja se ove godine u celom svetu obeležavala od 19 do 23. septembra.

Oko 40 pacijenata je isprobalo tretman kao deo ispitivanja. Nekima je data injekcija virusa, nazvana RP2, dok su drugi primili još jedan lek protiv raka – nazvan „nivolumab“.

Rezultati predstavljeni na medicinskoj konferenciji u Parizu pokazuju da su tri od devet pacijenata koji su primali samo RP2, uključujući i Kšištofa, primetili smanjenje tumora, a sedam od 30 koji su imali kombinovani tretman takođe su imali poboljšanje. Neželjeni efekti, kao što je umor, uglavnom su bili blagi.

Ovo nije prvi put da naučnici koriste virus u borbi protiv raka. NHS je pre nekoliko godina odobrio terapiju zasnovanu na virusu prehlade, nazvanu T-VEC, za uznapredovali rak kože. Glavni istraživač, profesor Kevin Harington naziva RP2 dodatnom verzijom T-VEC:
– Modifikacija virusa, kada uđe u ćelije raka, efektivno potpisuje njihovu smrtnu presudu.

Kako Harington kaže za BBC, primećeni odgovori na lečenje bili su zaista impresivni u nizu uznapredovalih karcinoma, uključujući i rak jednjaka i retku vrstu raka oka.

Dr Marijan Bejker iz organizacije Istraživanje raka UK rekla je da bi ohrabrujući nalazi mogli promeniti tok lečenja raka:

Naučnici su otkrili da virusi mogu da pomognu u lečenju raka, ali je izazov kako ih koristiti bezbedno i efikasno. Ova nova virusna terapija mnogo obećava u ranom ispitivanju, a sada nam je potrebno više studija da bismo saznali koliko dobro funkcioniše. Istraživanja sugerišu da je kombinovanje više tretmana moćna strategija, a virusne terapije poput ove mogu postati deo našeg alata za borbu protiv raka.

 

 

 

Izvor: Kurir

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji