НА КОРАК ДО ЛЕКА! Човек излечен од рака

Биће потребне обимније и дуже студије, али научници из Велике Британије кажу да би ињекција на крају могла да пружи спас за многе са узнапредовалим тумором.

Нова врста терапије у борби против рака која користи уобичајени вирус за инфицирање и уништавање штетних ћелија показује обећавајуће резултате већ у раним фазама испитивањима на људима.

Научници Института за истраживање рака при фондацији Ројал Марсден НХС фондације из Велике Британије откривају да је лек заправо ослабљени облик вируса херпес симплекса – који је модификован да убије туморе.
Како преноси BBC, биће потребне обимније и дуже студије, али стручњаци истичу да би ињекција на крају могла да понуди спас за многе у узнапредовалој фази болести.

Кшиштофу Војковском, грађевинару из западног Лондона, 2017. дијагностикован је рак пљувачних жлезда, а упркос третманима и операцији, тумор је наставио да расте. Он је један од пацијената који су учествовали у безбедносном испитивању потенцијално новог лека у првој фази.

Foto: Pixabay

Речено ми је да за мене више нема опција и да ћу добијати негу како би ми се олакшао крај живота. Било је потресно. Невероватно је да ми се пружила прилика да се придружим студији – рекао је Војковски за BBC:
Примао сам ињекције сваке друге недеље и оне су ми у потпуности искорениле рак. Већ две године немам канцер!

Ињекције, које се дају директно у тумор, нападају рак на два начина – инвазијом на канцерогене ћелије и изазивањем њиховог пуцања, те активирањем имунолошког система.

__________________________________________________

Рак главе и врата

Фактори ризика алкохол и цигаре
Рак главе и врата најчешће се јавља код особа старијих од 40 година, међутим, све више се јавља и код младих људи.
Код мушкараца је већа учесталост за два до три пута него код жена.
Најчешћи фактори ризика су алкохол и цигарете удружени с настанком рака главе и врата, наводе из Удружење медикалних онколога Србије (УМОС), који су се прикључили кампањи у обележавању

Недеље подизања свести о раку главе и врата, која се ове године у целом свету обележавала од 19 до 23. септембра.

Око 40 пацијената је испробало третман као део испитивања. Некима је дата ињекција вируса, названа РП2, док су други примили још један лек против рака – назван „ниволумаб“.

Резултати представљени на медицинској конференцији у Паризу показују да су три од девет пацијената који су примали само РП2, укључујући и Кшиштофа, приметили смањење тумора, а седам од 30 који су имали комбиновани третман такође су имали побољшање. Нежељени ефекти, као што је умор, углавном су били благи.

Ово није први пут да научници користе вирус у борби против рака. НХС је пре неколико година одобрио терапију засновану на вирусу прехладе, названу Т-ВЕЦ, за узнапредовали рак коже. Главни истраживач, професор Кевин Харингтон назива РП2 додатном верзијом Т-ВЕЦ:
– Модификација вируса, када уђе у ћелије рака, ефективно потписује њихову смртну пресуду.

Како Харингтон каже за BBC, примећени одговори на лечење били су заиста импресивни у низу узнапредовалих карцинома, укључујући и рак једњака и ретку врсту рака ока.

Др Маријан Бејкер из организације Истраживање рака УК рекла је да би охрабрујући налази могли променити ток лечења рака:

Научници су открили да вируси могу да помогну у лечењу рака, али је изазов како их користити безбедно и ефикасно. Ова нова вирусна терапија много обећава у раном испитивању, а сада нам је потребно више студија да бисмо сазнали колико добро функционише. Истраживања сугеришу да је комбиновање више третмана моћна стратегија, а вирусне терапије попут ове могу постати део нашег алата за борбу против рака.

 

 

 

Извор: Курир

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: