„МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ ПЛУЋА“ У АРГЕНТИНИ: СЗО прати ситуацију

Светска здравствена организација (СЗО) прати неколико случајева упале плућа непознатог порекла у Аргентини, где су до сада регистрована три смртна случаја.

Десет случајева доводи се у везу са приватном клиником у граду Сан Мигел де Тукуман на северозападу Аргентине, саопштила је Панамеричка здравствена организација, регионална канцеларија СЗО.

Сви тестови на познате респираторне вирусе и друге виралне, бакетријске и гљивичне агенсе су негативни, а надлежни одбацују могућност ковида 19, наводи се у саопштењу.

Foto: Pixabay

Биолошки узорци су послати аргентинској Националној управи за лабораторије и здравствене институте на додатно тестирање, које ће укључивати анализу на присуство токсина.

Стручњак за заразне плућне болести са Универзитета у Минесоти Мајкл Остерхом сматра да би узрок болести могло да буде нешто што су пацијенти удахнули, пошто су плућа оболелих у великој мери захваћена инфекцијом.

Према његовим речима, „мистериозне болести“ понекад се догоде, и најчешће се објашњавају локалним узроцима који углавном немају пандемијске импликације.

Додао је да очекује прецизније информације од аргентинских здравствених званичника у наредних пет до седам дана.

 

 

ИЗВОР: СКАЈ ЊУЗ

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: