Кентаур сој коронавируса стигао у Европу! Морамо бити опрезни

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић каже да је кентаур сој коронавируса преко Велике Британије дошао у Европу, да полако расте забринутост, али да би требало бити озбиљан и опрезан. Наводи да ће бројеви расти и да би током августа требало очекивати плато, односно задржавање бројки на одређеном нивоу. Додаје да апсолутно морамо да будемо свесни да би требало да се вакцинишу они који имају ослабљен имунитет без обзира на узраст.

Бранислав Тиодоровић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да имамо пред собом нешто што се догађа у целом свету. Почело је, истиче, у САД, Канади и Аустралији са сојем БА 5, али сада и кентаур сој, то је БА 2.75 који се шири и већ је запљуснуо Индију.

У Европу је дошао преко Велике Британије. Сада се шири и тај сој. Код нас и у највећем делу Европе је доминантан сој БА 5, преко 70-80 одсто. Полако расте забринутост, треба бити врло опрезан и озбиљан. Ношење маске у затвореном, и на отвореном ако је немогуће држати дистанцу. То се односи на све, али пре свега на тешке хроничне болеснике и на оне са падом имунитета„, каже Тиодоровић.

Foto: Pixabay

Бројке ће, наводи, још да расту.

Имаћемо вероватно током јула и августа пораст и један плато који неће бити баш мали, можда 2.000 дневног потврђивања позитивности. То је већ запажено у САД, приближава се на неком нивоу платоа у некој од европских замаља. Морамо бити опрезни и врло озбиљни„, истакао је Тиодоровић.

Према његовим речима, по свему судећи, овде је много блажа клиничка слика.

Ретке су тешке компликације и пре свега се односе на тешке хроничне болеснике и на невакцинисане. Када погледамо податке које имамо сваке вечери, број прегледа је у порасту„, каже Тиодоровић.

Напомиње да је најмање двоструко више заражених од броја потврђених случајева.

Много је оних који се не тестирају јер не осећају тегобе. У наредном периоду имаћемо сигурно повећање броја хоспитализованих које је за сада на мирном нивоу, далеко од забрињавајућег„, нагласио је Тиодоровић.

Колико вакцине штите од нових мутација 

На питање колико вакцине штите од нових мутација, Тиодоровић напомиње да нико у свету то не каже и не потврђује.

Највећи део лабораторија и система говоре да постоји одређени ниво заштите. Мора постојати један однос према вакцини да је и даље неопходна, посебно најосетљивијим групама„, каже Тиодоровић.

Додаје да апсолутно морамо да будемо свесни да би требало да се вакцинишу они који имају имунодефицијенцију без обзира на узраст.

Дијабет не бира узраст, али пре свега се морају вакцинисати старије особе, хронични болесници, сви они који имају пад имунитета и они који су примили претходне вакцине, требало би што пре да приме трећу дозу. А у односу на трећу после пет месеци треба примити и четврту дозу. Има доказа да вакцина штити, ако ништа друго код најтежих облика коморбидитета она ће ипак помоћи да људи не доспеју на респиратор„, наводи Тиодоровић.

Четврта доза вакцине препоручена најосетљивијим групама 

Препорука је, указује, за четврту дозу најосетљивијим групама.

Ако је прошло више од пет месеци од треће дозе требало би да приме четврту. И за остале ако им лекар препоручи требало би и они да приме. Ја сам, ипак, за то и да консултују лекара и они који немају коморбидитета„, додаје Тиодоровић.

Наводи да појавом нових сојева постоји мањи ризик – да ли ће свака вакцина да штити подједнако.

Не зависи све од вакцине. Ако је организам очуван, доброг имунитета, он ће са вакцином добити још бољу заштиту. Али, ако је нарушен коморбидитетима, онда је сигурно да вакцина има мањи ефеката, али довољан да особа не доспе на респиратор„, истиче Тиодоровић.

Наводи да лети није проблем у температури која је споља.

Вирус не може да преживи више од 58,6 степени. Али, ако вам приђе човек који је заражен бићете заражени. Зато је важно носити маску у затвореном простору, држати дистанцу. Ипак, треба бити свестан да подсојеви немају такав удар какав је имао делта сој. Имаћемо пораст и потребу да се понашамо одговорно, али зато ће јесен бити важна. Са почетком школе, повратка већег броја запослених, имаћемо већу могућност заражавања и крајем септембра и у октобру ући ћемо у период када би далеко више требало поштовати мере. Произвођачи вакцина су најавили да ћемо имати вакцину која ће бити прилагођена новим сојевима„, изјавио је Тиодоровић.

 

 

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: