Svaka čast!

Svrljiški belmuž treći u svetu u kategoriji jela od sira!

Belmuž, foto: Niške novine

Na prestižnom portalu Taste Atlas nedavno je objavljena lista najboljih svetskih jela sa sirom, a među njima je visoko pozicionirano i jedno tradicionalno jelo iz Srbije. Na trećem mestu našao se svrljiški belmuž, specijalitet iz jugoistočnih planinskih krajeva, koji je već dugo prepoznat kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, prenosi B92.

Belmuž se pravi od mladog ovčjeg i kravljeg sira uz dodatak projanog brašna, a poznat je po svom specifičnom, bogatom ukusu i jednostavnoj pripremi. Iako se ovo jelo često pravi u Svrljigu i okolini, mnogi širom zemlje još nisu imali priliku da ga probaju.

Posebno značajnu ulogu u promociji belmuža imao je narodni poslanik Milija Miletić, tada predsednik opštine Svrljig, koji je zaslužan za osnivanje Belmužijade, privredno-turističke manifestacije posvećene ovom specijalitetu. Belmužijada se tradicionalno održava svake godine u Svrljigu i privlači brojne posetioce iz zemlje i inostranstva, čime doprinosi očuvanju i popularizaciji ovog jela.

Vredno je istaći da je Milija Miletić ujedno i najveći promoter belmuža – čuvenog svrljiškog specijaliteta.

Na samom vrhu liste našao se grčki specijalitet saganaki, dok je drugo mesto pripalo argentinskoj provoleti, ali je visok plasman belmuža dodatno osnažio reputaciju srpske kuhinje na globalnoj gastronomskoj mapi.

Top 10 jela sa sirom po portalu Taste Atlas:

10. Raklet, Švajcarska

9. Kesadilja, Meksiko

8. Fondu, Francuska

7. Fokača sa sirom, Italija

6. Banica sa sirom, Bugarska

5. Kačapuri, Gruzija

4. Kačo e pepe, Italija

3. Svrljiški belmuž, Srbija

2. Provoleta, Argentina

1. Saganaki, Grčka

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Čestitke

Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ za mladog šahistu iz Niša

Svaka čast!

Svrljiški belmuž treći u svetu u kategoriji jela od sira!

Njih 5

Niške kompanije među sto najuspešnijih privrednih društava u Srbiji za 2023. godinu

OBAVEŠTENJE

Potpuna obustava rada u školama 1. novembra