1.139 pripadnika Vojske i MUP-a

Otkrivene spomen-ploče vojnicima i policajcima stradalim u NATO agresiji

Sv. Vasilije Ostroški, foto: Niške novine

Ukripti Hrama Vasilija Ostroškog u Nišu danas je otkriveno devetnaest spomen – ploča na kojima su ispisana imena, prezimena, mesta rođenja, činovi, jedinice, godine rođenja i smrti stradalih ukupno 1.139 pripadnika Vojske i MUP-a za vreme NATO agresije, i u vremenskom periodu od 1998. do 2003. godine.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, u svojstvu izaslanika predsednika Republike, istakao je na ceremoniji da je najveće dostignuće Srbije to što smo prestali da ćutimo o nepravdi koja nam je naneta NATO bombardovanjem.

Odajemo i odavaćemo poštu našoj herojskoj vojsci i policiji, dobrovoljcima, i nevinim civilnim žrtvama, svim našim stradalim pripadnicima. Zaboravimo li svoje žrtve, zaboravićemo Kosovo i Metohiju, a tada će nas i bog zaboraviti, poručio je Vučević.

Prema njegovim rečima, borce čija imena su na ovim pločama je, kao i mnoge junake prošlih vremena, zao povod i nepravda primorala da umesto da svoju decu podižu i hrane, brane ono što im je bilo najsvetije, svoje porodice i zemlju svojih predaka.

Potomci slobodoljubivih i nepokornih, čistog srca su se odazvali pozivu majke Srbije i u njenoj odbrani ostali besmrtni i neporaženi, naglasio je Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao da je današnji dan sećanja na početak NATO agresije na našu zemlju 1999. godine i dan pobede nad zaboravom, najvećim srpskim neprijateljem kroz istoriju.

Ovih 19 mermernih ploča sa 1.139 imena, ubedljivo većinom Srba, ali i Muslimana, Slovaka i Mađara i Rusina, ali i dobrovoljaca, najviše Rusa, pa i albanaca, onih koji su stradali zato što su bili lojalni svojoj državi Srbiji, su za nezaborav, da sa ponosom i poštovanjem ulazimo u ovu kriptu i da među freskopisanim likovima svetih ratnika i našeg velikog kneza Lazara, svetle i njihova imena, naglasio je Selaković.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da je obaveza Srbije i srpskog naroda da čuva sećanje i zahvalnost na srpske junake koji su poginuli braneći našu zemlju u periodu od 1998. do 2003. godine.

Naša obaveza je i da buduća pokolenja učimo vrednostima koje su nam ti junaci ostavili, rekao je on, navodeći da su te vrednosti hrabrost, odanost, solidarnost, nesebičnost, zajedništvo.

Prema njegovim rečima, borci koji su dali živote bili su čelični zid u odbrani i u čuvanju mira i stabilnosti naše zemlje i bezbednosti svih građana.

Zato je naša država veoma posvećena politici mira i stabilnosti, bez koje nema ni napretka, ni preporoda, ni slobode, poručio je Gašić.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom