Vera

Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Saborna crkva u Nišu, foto: Niške novine

Pravoslavni hrišćani širom sveta počinju Uskršnji post, najstrožiji post Crkve, u pripremi za najveći praznik hrišćanstva – Vaskrsenje Hristovo. Ove godine, post traje od 18. marta do 4. maja, obuhvatajući sedam nedelja ili 48 dana.

U toku posta, vernici se odriču mesa, jaja, sira, mleka i hrane sa životinjskim masnoćama. Dozvoljeni su samo vino i ulje subotom i nedeljom, kao i na određene praznike. Posebno strogo postimo sredom i petkom, dok se riba može jesti samo na Blagovesti i Cveti.

Pored telesne uzdržanosti, pravi post podrazumeva i uzdržavanje od negativnih misli, želja i dela, kao i intenziviranje molitava i činjenja dobročinstava.

Riblji specijaliteti, foto: pexels.com
Riblji specijaliteti, foto: pexels.com

Vaskrsni post je vreme duhovne pripreme za praznik Vaskrsenja Hristovog, obeležen pobedom nad smrću i grehom. Vernici širom sveta pridržavaju se ovih običaja i tradicija, pripremajući se za proslavu najsvetlijeg hrišćanskog praznika.

Za Uskrs se takođe vezuje običaj darivanja crveno obojenih jaja, simbola obnavljanja prirode i života. Prvo obojeno jaje ostavlja se kao „čuvarkuća“, simbolizujući zaštitu kuće i zdravlja.

Uskršnji post je vreme posvećeno molitvi, introspekciji i duhovnom uzdizanju, pripremajući vernike za radost i slavlje Vaskrsenja Hristovog.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom