Policija

U akciji pojačane kontrole saobraćaja otkrivena 15.832 prekršaja

saobracajna policija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Uprave saobraćajne policije, u periodu od 9. do 15. oktobra, izvršili kontrolu 58.056 vozača u okviru akcije „Fokus na putu“, u organizaciji ROADPOL.

U saopštenju se navodi da su tom prilikom otkrivena i procesuirana 15.832 prekršaja, od kojih je 3.830 vozača sankcionisano zbog nepropisne upotrebe mobilnog telefona, 94 vozača zbog nepropisne upotrebe audio-uređaja i 624 pešaka zbog korišćenja slušalica u oba uha.

Nepropisna upotreba mobilnog telefona, u široj međunarodnoj zajednici, prepoznata je kao jedan od glavnih uzroka odvlačenja pažnje od elemenata bezbednosti u saobraćaju, kao i da smanjena pažnja kod učesnika u saobraćaju povećava rizik od saobraćajne nezgode od četiri do 20 puta.

Takođe, prema istraživanju Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto vozača koristi mobilni telefon na nepropisan način, a pripadnici MUP-a su nastojali da ovom akcijom, kroz brojne apele i najavljivanje akcije u medijima, preventivno utiču na sve učesnike u saobraćaju i upozore ih na opasnost od odsutnosti pažnje kada za vreme vožnje ili prelaska kolovoza nepropisno koriste mobilni telefon ili audio-uređaje.

Od početka godine pripadnici Uprave saobraćajne policije sankcionisali su više od 40.000 vozača zbog nepropisne upotrebe telefona i više od 3.000 pešaka zbog nepropisne upotrebe telefona ili audio-uređaja, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja