Ministarstvo za rad

Za mere aktivne politike zapošljavanja naredne godine 7,5 milijardi dinara

Nikola Selaković, foto: UNESCO, yotube link

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je da se kroz mere aktivne politike zapošljavanja, za koje će u narednoj godini biti izdvojeno više od 7,5 milijardi dinara, pokazuje koliko je važno da se pomogne poslodavcima da otvaraju nova radna mesta.

Selaković je, otvarajući Sajam zapošljavanja u Vranju, istakao da je na ovom sajmu, drugom po redu u ovoj godini, poslove ponudilo 34 poslodavca za 413 građana ovog dela Srbije, što je svakako značajan broj, imajući u vidu da u Vranju trenutno ima 5.450 nezaposlenih.

To je za 11,8 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, naveo je Selaković i dodao da je od januara do avgusta ove godine 1.566 građana Vranja dobilo posao.

Ministar je podsetio na to da je predsednik Srbije u više navrata govorio o tome da posebna pažnja mora da se pokloni okruzima na jugu i istoku Srbije i napomenuo da su uz pomoć Vlade i uz vrlo jasan stav i ekonomsku politiku od 2014. godine do danas, naša privreda i država smogle snage da idu od 1. januara u povećanje minimalne cene rada.

Minimalna cena rada će biti 271 dinar po satu, dok je u januaru 2012. godine ona bila 102 dinara. Minimalna zarada nam dolazi na nivo od 400 evra u dinarskoj protivvrednosti, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ozbiljno se smanjuje broj ljudi koji primaju minimalnu zaradu, a u odnosu na period pre deset godina, danas je taj broj više nego prepolovljen.

Selaković je dodao i da su u istom periodu u Vranju prosečne zarade udvostručene, i da je zato važno da Vlada i država pomognu, i na svim nivoima pokažu poseban stepen pažnje kada je u pitanju ovaj deo naše države.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je ta služba nudi odgovarajuće subvencije koje omogućavaju prekvalifikaciju, obuku i dodatno obrazovanje nezaposlenih lica koja se nalaze na evidenciji, a u cilju njihovog uključivanja u različite programe zapošljavanja i sticanja praktičnih znanja.

Martinović je dodao da različite mere utiču na to da tržište rada bude stabilno i stopa nezaposlenosti niska i izrazio uverenje u to da će u narednoj godini još veći broj poslodavaca i nezaposlenih lica moći da koristi planirane subvencije.

Verujem u to da ćemo takve trendove nastaviti i u narednoj godini, imajući u vidu da planiramo i budžet za aktivne mere zapošljavanja koji će biti za oko 900 miliona dinara veći, zahvaljujući učešću i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija, rekao je Martinović.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da Grad Vranje preduzima različite mere radi poboljšanja poslovnog ambijenta, ulaganja u industrijsku zonu, kao i da putem akcionih planova pomaže poslodavcima i svima onima koji traže posao.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom