Кфор одбио захтев за повратак српских безбедносних снага на Космет

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је Кфор негативно одговорио на наш захтев о повратку српске војске и полиције на територију Косова и Метохије, и то позивајући се на Резолуцију 1244 СБ УН.

Кфор, илустрација
Кфор, илустрација

Вучић је у изјави за Телевизију „Пинк“ рекао да је Кфор, у свом пажљиво састављеном писму упућеном као одговор Влади Србије на њен захтев, а које је и он преко Војног кабинета добио на упознавање, одговорио да они сматрају да нема потребе за повратком Војске Србије и оружаних снага Републике Србије на територију Космета.

Он је навео да је Кфор, међутим, навео да они у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН имају своју улогу, али се нису позвали на део Резолуције 1244 по којем је могуће да одбију то, јер, како је рекао, тако нешто не постоји.

Они немају право да одбију тај захтев, знали су да немају на шта да се позову и онда су се позвали на позитивну норму из њиховог угла да имају право и обавезу да чувају ред и поредак и направили још једну ненамерну, под знацима навода, грешку, истакао је председник.

Било би добро, како је оценио, да су нам уручили позитиван одговор на Бадње вече, онда би то имало смисла, али не и негативан уочи Божића, онда знате да то није случајно. Направили су грешку, са јасном политичком конотацијом и написали да пажљиво мотре шта се збива на северу, а само два сата раније пуцано је на дечаке српске националности, што су сви покушали да сакрију.

Према његовим речима, није посао Кфора да брине о барикадама на северу, већ о безбедности свих Срба на Косову и Метохији.

Видећемо какав ће наш даљи одговор да буде, јер има неколико опција. Чекаћемо и указивати на то како и на којим местима све нису заштитили српски живаљ, од дечака Стефана Томића у Клокоту, па до других примера, предочио је он.

Он је додао да није очекивао другачији одоговор КФОР-а, као и да се сада поставља питање да ли ићи на седницу Савета безбедности УН или не.

Извор: Влада Србије, Аутор: pink.rs

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: