Око пола милиона возача одмах може да прикључи на нови онлине сервис за наплату путарине

Путеви Србије су уочи Нове године пустили у рад онлајн сервис за електронску наплату путарине. За сада функционише на територији Србије и доступан је искључиво физичким лицима.

Наплатна, илустрација, фото: Марко Миладиновић
Наплатна, илустрација, фото: Марко Миладиновић

Да би неко постао корисник електронске наплате путарине, потребно је да поседује ТАГ уређај (постојећи или нови) као и платну картицу. Корисницим се након коришћења одређене деонице ауто-пута у року од 24 часа наплаћује путарина са те картице.

Дарко Савић, поћник извршног директора Сектора наплате путарине у Путевима Србије, каже да тренуто имају 634.000 корисника ТАГ уређаја, од чега је између 70 и  80 одсто физичких лица. Србија је према његовим речима лидер у наплати путарине електронским путем у региону. Ово предузеће 50 одсто прихода остварује преко елктронске наплате путарине, а преко 80 одсто камиона пролазе кроз наплатне станице са ТАГ уређајем.

Иначе, нови онлајн сервис је развијен у нашој земљи и креирали су га домаћи инжењери. Тестирали су га и Македонци и чека се њихово повезивање на наш систем.

У наредној фази се очекује се успостављање  јединственом система електронске наплате путарине у Србији, Северној Македонији и Албанији. Савић каже да се разговара са Републиком Српском и Босном и Херцеговином да се  прикључе овом јединственом систему наплате путарине у региону. Занитересоване су и Хрватска, па чак и Словенија, у којој је на снази наплата путарине путем вињета.

То ће омогућити свим корисницима да са истим ТАГ уређајем пролазе кроз више земаља учесница заједничког пројекта повезивања електронске наплате путарине у региону.

Аутор: Маријана Авакумовић, Политика

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: