KRUŽNI TOK JE ZA MNOGE PROBLEM! Ovo su PRAVILA koja će vam pomoći (VIDEO)

IMG-66bac3c202bf3b167aeb9346f6ba8588-V

Kružni tok za mnoge nerešiv problem. To naročito važi za vozače koji ne voze često.

Većina zna za osnovno i „sveto“ pravilo – vozilo koje je već u kružnom toku ima prednost u odnosu na automobile koji nailaze. Ali zašto je to tako? Vrlo jednostavno, jer je to samo poštovanje najosnovnijih pravila saobraćaja.
Ne postoji poseban član zakona koji propisuje pravila saobraćaja koja važe u kružnom toku – objašnjava Boban Miliković, zamenik načelnika Saobraćajne policije, koji je gostovao u emisiji SAT plus.

Foto: Niške novine

Na ulazu u kružni tok postoji obrnuti trougao koji jasno propisuje da se nailazi na ulicu sa prvenstvom prolaza. Svakako, ako na ulazu u kružni tok nema obrnutog trougla, onda prednost ima vozilo koje ulazi u kružni tok, iako su ovakve situacije u Srbiji prava retkost.
Ova dva znaka zapravo obavezuju vozače koji nailaze da propuste vozilo koje je već u kružnom toku. Jedino ako dva vozila istovremeno ulaze na različite ulaze u kružni tok, to je dozvoljeno, iako su ovakve situacije veoma retke – dodaje Milinković u razgovoru sa Mladenom Alvirovićem, urednikom emisije SAT…

Ukoliko se, na primer 3 vozila kreću paralelno u tri trake i hoće da izađu na isti izlaz, ponovo važe saobraćajna pravila, pa se najpre isključuje vozilo koje je najbliže izlazu, a ostali automobili menjaju trake, najpre auto u srednjoj traci, a potom i auto u krajnjoj levoj.

Međutim, najveća nedoumica je na Trgu Slavija u Beogradu, od kako su pre nekoliko godina iscrtane nove horizontalne linije.

Naime, ista pravila važe i ovde, odnosno prestrojavanje iz trake u traku.

Traka može da se veoma brzo promeni, na primer iz desne u srednju, praktično da se „preseče“, ali samo ako se vozač uveri da je ta radnja bezbedna. Ipak, jedno pravilo je izuzetak na Slaviji i odnosi se na vozila javnog gradskog prevoza, kom pripadaju i taksisti.
Obodna stranom kružnog toka rezervisana je za autobuse, tramvaje, ali i taksiste koji su deo javnog gradskog prevoza. Dakle ako su oni u kružnom toku, oni imaju prednost na sva vozila, bez obzira da li ulaze, ili izlaze iz kružnog toka – pojašnjava zamenik načelnika Saobraćajne policije.

Izvor: Kurir/Niške novine

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

TOP 5 Lokacija koje treba obići u Nišu

Vremenska

NARANDŽASTI METEO ALARM: Veoma toplo – biće još toplije

22 km

Početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša

Hronika

Uhapšeno osam osoba zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja