ARHEOLOZIMA KLECALA KOLENA! Isusov grob prvi put otvoren nakon dva veka! (VIDEO)

20221003_235405

Otvaranje groba Isusa Hrista smatra se jednim od najvažnijih događaja u novijoj istoriji!

Grob Isusa Hrista u crkvi „Svetog groba“ u Jerusalimu već decenijama od raspadanja štiti metalna konstrukcija, koja priteže mramorne blokove nagrižene od vremenskih neprilika i uticaja hodočasnika i turista. Više od dva veka bio je potpuno zapečaćen, a onda su ga prvi put naučnici otvorili pre šest godina.

Foto: Nacionalna Geografija, jutjub/printskrin

Hrišćanske zajednice u Svetoj Zemlji nekoliko meseci pre toga započele su obnovom teško oštećenog Isusovog večnog mesta.

Prema verovanju, telo Isusa Hrista položeno je 33. godine ispod stene koja se nalazi u ovoj svetinji.

Mramorna ploča koja prekriva grob je bila sklonjena na tri dana zbog obnove i arheološke analize. To je bilo prvi put da je pomerena od najmanje 1810. godine, kada su sprovedeni poslednji radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Aghojan iz Jermenske crkve.

Za obnovu su bili zaduženi grčki stručnjaci, a ceo proces za potrebe dokumentarnog filma snimala je Nacionalna Geografija.Isusova slika može se videti u uskom delu prostora, ispod sklonjene ploče. Pronađeni su brojni materijali koji su prosleđeni na dalju detaljnu analizu.
Otvaranje groba omogući će stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mesta hrišćanstva – istakli su tada arheolozi u medijima.

Radove su finansirale tri glavne hriršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani).
Moram priznati da su mi klecala kolena kada je ploča pomerana – istakao je tada Fred Hibert, stalni arheolog Nacionalne Geografije

 

Izvor: Still

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom