НЕКИ ГРАЂАНИ ЋЕ СЕ ДВА ПУТА ПОПИСИВАТИ: На ова ТРИ питања не морате да одговорите

Петар Коровић, помоћник директора Републичког завода за статистику истакао је према закону грађани нису дужни да одговоре на три питања на попису, али и да ће они који су пријављени на једном месту, а живе на другом, морати два пута да се пописују.
Уставом је гарантовано право сваком грађанину да не мора да одоговри на питања о на питања о језику, националној припадности и вероисповести. На њих, према закону, може да одговори онако како жели приликом пописивања – истиче Петар Коровић, помоћник директора Републичког завида за статистику.

Foto: Niške novine

Грађани су се изјашњавали као Ескими, Марсовци, космополите, што може бити проблематично, али указује на две важне ствари, истакао је Коровић.
Прва је да грађани заиста могу да се изјасне онако како се осећају, а друга је да пописивачи професионално раде свој посао и бележе онако како им је заиста и речено – каже Коровић.

Пописни подаци су јако важни у свим областима, навео је Коровић.
Доста се говорило о питањима која се односе на то колико мушкарци имају биолошке деце и у ком граду су се жене налазиле у тренутку рођења свог детета, а то је важно знати јер је наша методологија усаглашена са међународном, а ми смо се водили и националним потребама. У претходном периоду се појавила потреба за проучавањем мушког фертилитета. До сада смо то питање постављали само женама, а сада ћемо га постављати и мушкарцима – навео је Коровић.

Они који су из другог града биће пописани и на мести где су пријављени и на месту на коме живе, што је веома важно, каже Коровић.

 

 

Извор: Курир

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: