POČINJE POPIS! Evo šta sve treba da znate kada dođe popisivač

Danas u 8 sati počinje dvadeset osmi popis državljana Srbije i trajaće do 31. oktobra.

Građanima koji odbiju da učestvuju, da odgovaraju na pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke preti novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS), rekao je na konferenciji za novinare da će 17.500 obučenih popisivača izaći na teren.
Popis je najsloženije statističko istraživanje, koje je tradicija, potreba i obaveza, a rezultati predstavljaju trajnu vrednost i nemaju ograničavajuću distancu. Podacima će se dobiti slika o trenutnom stanju na terenu, ali i o budućim kretanjima stanovništva, o padu fertiliteta, starenju stanovništva, seljenju stanovništva. Zato je važno da svi učestvujemo u popisu i doprinesemo njegovoj realizaciji – rekao je Kovačević.

Foto: Niške novine

Radno vreme popisivača je od 8 do 21 čas i njegova je obaveza da obilazi domaćinstvo u različitim terminima. Ukoliko nikoga ne pronađe na adresi, ostavlja broj info-centra da se građani jave kako bi se dogovorio termin popisivanja.

Svaki građanin prilikom popisa stanovništva u Srbiji ima pravo da na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku ne odgovori ili na njih odgovori onako kako želi ili kako se oseća.

Građani imaju zakonsku obavezu da od ukupno 69, odgovore na ostala 66 pitanja.

Pitanja su podeljena u dve celine, prva se odnose na svako lice koje živi u domaćinstvu (ime i prezime, datum rođenja, mesto rođenja, bračni status, državljanstvo, broj dece, posao, pohađanje škole, radno mesto), a druga je vezana za domaćinstvo i stan (adresa, vrsta zgrade/kuće, broj soba, svojina, godina izgradnje, broj lica u stanu), a postoje i pitanja vezana za odsutne i privremeno prisutne članove domaćinstva.

Očekuje se da razgovor s popisivačem u proseku traje oko pola sata.

Prvi popis stanovništva u Srbiji izvršen je 1834. godine, a poslednji popis je obavljen 2011. godine.

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja