ПОЧИЊЕ ПОПИС! Ево шта све треба да знате када дође пописивач

Данас у 8 сати почиње двадесет осми попис држављана Србије и трајаће до 31. октобра.

Грађанима који одбију да учествују, да одговарају на питања или дају нетачне или непотпуне податке прети новчана казна од 20.000 до 50.000 динара.

Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику (РЗС), рекао је на конференцији за новинаре да ће 17.500 обучених пописивача изаћи на терен.
Попис је најсложеније статистичко истраживање, које је традиција, потреба и обавеза, а резултати представљају трајну вредност и немају ограничавајућу дистанцу. Подацима ће се добити слика о тренутном стању на терену, али и о будућим кретањима становништва, о паду фертилитета, старењу становништва, сељењу становништва. Зато је важно да сви учествујемо у попису и допринесемо његовој реализацији – рекао је Ковачевић.

Foto: Niške novine

Радно време пописивача је од 8 до 21 час и његова је обавеза да обилази домаћинство у различитим терминима. Уколико никога не пронађе на адреси, оставља број инфо-центра да се грађани јаве како би сe договорио термин пописивања.

Сваки грађанин приликом пописа становништва у Србији има право да на питања о националности, вероисповести и матерњем језику не одговори или на њих одговори онако како жели или како се осећа.

Грађани имају законску обавезу да од укупно 69, одговоре на остала 66 питања.

Питања су подељена у две целине, прва се односе на свако лице које живи у домаћинству (име и презиме, датум рођења, место рођења, брачни статус, држављанство, број деце, посао, похађање школе, радно место), а друга је везана за домаћинство и стан (адреса, врста зграде/куће, број соба, својина, година изградње, број лица у стану), а постоје и питања везана за одсутне и привремено присутне чланове домаћинства.

Очекује се да разговор с пописивачем у просеку траје око пола сата.

Први попис становништва у Србији извршен је 1834. године, а последњи попис је обављен 2011. године.

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: