Спектакуларним ватрометом, звуцима трубе и концертом Дарка Лазића затворена Белмужијада (ФОТО)

Спектакуларним ватрометом, звуцима трубе и концертом Дарка Лазића затворена је 16. Белмужијада у Сврљигу.

FOTO: M.M

Више десетина хиљада посетилаца у протекла три дана је уживала у белмужу, јелу од пуномасног сврљишког сира, печеном сврљишком јагњету испод црепуље, избору најлепших пастирица и богатом културно-уметницком и забавном програму.

Foto: Svrljiske novine

Дуги и непрегледни редови су били свакодневица испред штандова изложених на Спортском центру „Пастириште“. Посластице, стара сврљишка јела и рукотворине, оставили су посетиоце без даха.
Долазим из Новог Сада. Први пут сам у Сврљигу и уживамо овде – казала је Марија за Нишке новине.

Foto: Svrljiške novine

Прво место у справљању белмужа понела је екипа „Ловачка група Мечји До“, друго место је припало екипи „МЗ Белојиње“, а треће су заузели „Поштари Сврљиг“.

FOTO: M.M

Током три дана продефиловало је преко 100 пастирица и пастира, највише до сада у односу на све претходне године.
Најлепша пастирица и заштитно лице Белмужијаде 2023. је Кристина Стевановић, прва пратиља је Мина Трендафиловић и друга пратиља Кристина Стојановић.
Када су у питању пастири, титулу пастира Белмужијаде 2022. понео је Александар Јовановић, први пратилац Душан Борисов и други пратилац Сава Јовић.

FOTO: M.M/T.S

На затварању 16. Белмужијаде, током доделе награда, присутнима су се обратили председник опстине Сврљиг Мирослав Марковић и народни посланик и идејни творац „Белмужијаде“ Милија Милетић.
Они су најавили још спектакуларнију и садржајнију „Белмужијаду 2023.“ која ће се одржати за годину дана.

 

 

 

 

 

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: