Pojavio se novi simptom korona virusa

Sve veći broj kovid pacijenata žali se na bol u leđima, rekao je dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja „Palilula“ gostujući u jutarnjem programu.

Novi skok korona brojki u Srbiji. Prema posldnjem preseku, zaraženo je još 6.936 osoba, a preminulo je 10 ljudi. Testirano je 18.856 osoba, na respiratorima je 23 pacijenta. Sedmi talas koronavirusa, isto kao što je bio slučaj i sa prvim, ponovo napada najstarije među nama, pa su, smatraju lekari, neophodne strože mere i veća epidemiološka kontrola.

Foto: Pixabay

Situacija je takva da kod većine zaraženih kovidom  uopšte nema simptoma. Kada se jave prvi znaci virusa, uglavnom su blagi i često ih ni test ne detektuje, odnosno bude negativan, a pacijent je zapravo pozitivan na kovid. Mladi se zaražavaju isto kao i stariji, ali kod njih je najčešće klinička slika blaža od gripa i liči na običan nazeb, iako to nije. Javlja se blago povišena temperatura, gušobolja koja traje dan ili dva. Stručnjaci podsećaju da je važno da se testiramo, zbog sebe, a i zbog drugih.

Jedan od simptoma je bol u kičmi, skoro svaki drugi, treći pacijent od 40 godina, pa nadalje, nema nikakve tegobe, i prvi put se susrećemo sa ovim simptomima – rekao je dr Stojanović i dodao:
Ovaj soj je specifičan. Imate bol u kičmi, nemate temperaturu i vi dođete kao da ste nešto radili i uradite test i pozitivni ste. Takođe, imamo i zaražene bebe od mesec, mesec i po dana. Imate adolescente, oni to na nogama prebole. Budu blaži simptomi. Ali, odrasli su ugroženiji – istakao je dr Stojanović.

 

Izvor: Kurir/Niške novine

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

COVID19

Batut: Poslednjih sedmica povećan broj zaraženih koronavirusom

Auto-moto

U Srbiji se proizvodi Fiat Grande Panda

COVID se vratio?!

U GRČKOJ VELIKI BROJ ZARAŽENIH KORONOM

Prelepo mesto

SRPSKI AMAZON NA 20 KM OD NIŠA – OVAKO IZGLEDA KUPANJE U PRAVOM RAJU! (FOTO)