Očekuje se veliki porast zaraženih korona virusom

korona test

Zbog širenja zaraze i naglog skoka broja inficiranih korona virusom ušli smo u sedmi talas epidemije, a stručnjaci upozoravaju da nam u naredna dva meseca preti veliki broj novozaraženih.

Lekari apeluju na građane da ponovo nose maske, obrate pažnju kada su na putovanjima i da svi oni koji su primili tri doze vakcine prime i četvrtu!

Stručnjak za informacione tehnologije, profesor Petar Kočović upozorava da će situacija biti sve gora u naredna dva meseca.

Foto: Pixabay

Epidemija se vratila, i to na velika vrata. Ono što smo dosad videli govori nam da je pauza, nastala oko 1. marta, završena oko 14. juna. Trenutni procenat zaraze povećao se za čak 60 odsto u odnosu na isti period pre sedam dana. Prema trenutnim proračunima, krajem ove sedmice očekujem veliki porast zaraženih korona virusom, negde oko 2.000 po danu, dok kroz nekih 15 dana taj broj može doći i do 4.000 novih slučajeva! Srbija se nalazi u lošoj situaciji, ali u Evropi je još gore – rekao je profesor Kočović za Informer.
Da je ovakav scenario očekivan i da je pred nama novi udar korone, kaže i epidemiolog prof. dr Radmilo Petrović! Napominje da smo se previše opustili i da niko više ne zna strah, što nikako nije dobro.

Sve mere su ukinute, putovanja su slobodna, niko više o koroni ne misli i ljudi su zaboravili koliko virus može biti opasan! Ne sviđa mi se ova situacija i bojim se da će se samo pogoršati! Mi smo već ušli u sedmi talas i povećava se broj zaraženih, ali i pacijenata u kovid-bolnicama – kaže Petrović i dodaje:

Ovaj talas zaraze traje već nekoliko nedelja, a pik očekujem u drugoj polovi jula. Trajaće to sigurno do septembra, a onda se očekuju novi problemi od jeseni, kada se korona pomeša sa respiratornim infekcijama, kad počne škola, a odmori se završe!

 

Izvor: Kurir/Informer

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu