Очекује се велики пораст заражених корона вирусом

Због ширења заразе и наглог скока броја инфицираних корона вирусом ушли смо у седми талас епидемије, а стручњаци упозоравају да нам у наредна два месеца прети велики број новозаражених.

Лекари апелују на грађане да поново носе маске, обрате пажњу када су на путовањима и да сви они који су примили три дозе вакцине приме и четврту!

Стручњак за информационе технологије, професор Петар Кочовић упозорава да ће ситуација бити све гора у наредна два месеца.

Foto: Pixabay

Епидемија се вратила, и то на велика врата. Оно што смо досад видели говори нам да је пауза, настала око 1. марта, завршена око 14. јуна. Тренутни проценат заразе повећао се за чак 60 одсто у односу на исти период пре седам дана. Према тренутним прорачунима, крајем ове седмице очекујем велики пораст заражених корона вирусом, негде око 2.000 по дану, док кроз неких 15 дана тај број може доћи и до 4.000 нових случајева! Србија се налази у лошој ситуацији, али у Европи је још горе – рекао је професор Кочовић за Информер.
Да је овакав сценарио очекиван и да је пред нама нови удар короне, каже и епидемиолог проф. др Радмило Петровић! Напомиње да смо се превише опустили и да нико више не зна страх, што никако није добро.

Све мере су укинуте, путовања су слободна, нико више о корони не мисли и људи су заборавили колико вирус може бити опасан! Не свиђа ми се ова ситуација и бојим се да ће се само погоршати! Ми смо већ ушли у седми талас и повећава се број заражених, али и пацијената у ковид-болницама – каже Петровић и додаје:

Овај талас заразе траје већ неколико недеља, а пик очекујем у другој полови јула. Трајаће то сигурно до септембра, а онда се очекују нови проблеми од јесени, када се корона помеша са респираторним инфекцијама, кад почне школа, а одмори се заврше!

 

Извор: Курир/Информер

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: