OČEKUJE NAS „PAKAO“: Stižu vreli dani i tropske noći

thermometer-4353315_1280

Narednih desetak dana očekuju nas tropske temperature poput onih iz Sahare, zbog kojih bi moglo da bude ugroženo i zdravlje građana, te bismo se bukvalno našli na ivici vanredne situacije!

Prema prognozama meteorologa maksimalne temperature u narednih desetak dana skoro po pravilu će biti između 35 i 39 stepeni, a dodatni problem je što nam u većim gradovima predstoje i tropske noći tokom kojih živa u termometru čak ni u najhladnijem delu dana možda neće padati ispod 25 stepeni!

Iz severne Afrike pokrenuto je strujanje veoma toplog vazduha, tako da će u narednom periodu preovlađivati sunčano i sve toplije vreme, i već sredinom nedelje maksimumi će biti oko ili malo preko 35 stepeni Celzijusa. Tokom cele nedelje biće veoma do ekstremno toplo, neki od modela sugerišu da bi maksimumi mogli dostizati i oko 38 stepeni Celzijusa i to u hladu, tako da će ovo biti jedan veoma jak i dugotrajan vreo talas – poručuje meteorolog Marko Čubrilo.

Foto: pixabay

On posebno upozorava da ćemo “osim vrelih dana imati i neugodno tople noći”.

Buđenje na čak 28-29 stepeni

Noću će minimumi najčešće ostati iznad 20, a lokalno i iznad 25 stepeni Celzijusa, te osim u predelima preko 800 metara nadmorske visine neće biti ni noćnog osveženja. Negde posle 4. jula modeli polako počinju davati signal za promenu sinoptike koja bi nam moglo doneti osetnije osveženje, ali je ono za sada izvesnije negde oko 6. jula kada bi mogao započeti svežiji i nestabilniji period. Dakle, pred nama je defintivno prvi jak, vreo, talas ovog leta koji će potrajati barem desetak dana – jasan je Čubrilo, uz napomenu “da bi ponegde, na malom prostoru, moglo doći do obilne kiše, snažne grmljavine i pojave grada, ali bez osveženja”.

Od 28. juna pa sve do nekog 3. jula, maksimalne temperature će biti između 33 i 37 stepeni, sa retkom pojavom pljuskova, ali samo u brdsko-planinskim predelima – rekao je Todorović za TV Prva, uz napomenu da bi posle 4. jula temperatura mogla da padne sa 35 na 28.

Malaksalost, nesanica, nervoza

Zdravstveni radnici upozoravaju da najavljene tropske temperature mogu dovesti do kolapsa, kod hroničnih bolesnika, meteoropata, ali i kod potpuno zdravih ljudi. Takođe, moguće su glavobolje, slabija koncentracija, razdražljivost i nesanica.
Nepodnošljiva vrućina i te kako zna da poremeti san i utiče na to da se mnogi kasnije žale na umor i malaksalost, a čim ste neispavani vi ste automatski i veomaa nervozni, razdražljivi, ali i u dobrom delu “neupotrebljivi” – kažu iz Hitne pomoći.

Tropski i ekstremno topli dani

Prema meteorološkim parametrima, letnji dan je onaj u kojem je maksimalna temperatura tokom dana 25 ili više stepeni, dok se kao tropski vode oni u kojima je 30+ stepeni. Kako je nedavno obelodanio meteorolog Nedeljko Todorović, u Beogradu je prosek da imamo pet ekstremno toplih dana sa 35+ stepeni, ali da ih je prošle godine bilo čak 19.
Kada su noći u pitanju, kao tropske se vode one u kojima minimalna temperatura nije pala ispod 20 stepeni.

Saveti, saveti

* Održavajte temperaturu sobe ispod 32 stepena danju, odnosno 24 noću, a to je posebno važno za decu i starije
* Koristite noćni vazduh da rashladite domove, otvorite prozore i podignite roletne tokom noći i ranog jutra
* Koristite klime, ali ne preterujte sa razlikom u odnosu na spoljnu temperaturu. Ventilatori mogu da delimično rashlade prostoriju, ali na 35+ ne mogu da spreče opasnost od poremećaja zdravlja
* Izbegavajte boravak napolju tokom najtoplijeg dela dana, od 10 do 17 časova
* Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti, a ako morate da ih obavljate, neka to bude od 4.00 do 7.00 ujutro
* Ne ostavljajte nikako decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima
* Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi, koristite ladne obloge, peškire, sunđere
* Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja, šešir ili kapu i naočare za sunce
* Redovno unosite tečnost, pre svega vodu. Manje kafe i gaziranih sokova, bez alkohola. Manji, a češći obroci
* Ako osećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili glavobolju što pre idite u rashlađen prostor

 

 

Izvor: Blic

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom