ОЧЕКУЈЕ НАС „ПАКАО“: Стижу врели дани и тропске ноћи

Наредних десетак дана очекују нас тропске температуре попут оних из Сахаре, због којих би могло да буде угрожено и здравље грађана, те бисмо се буквално нашли на ивици ванредне ситуације!

Према прогнозама метеоролога максималне температуре у наредних десетак дана скоро по правилу ће бити између 35 и 39 степени, а додатни проблем је што нам у већим градовима предстоје и тропске ноћи током којих жива у термометру чак ни у најхладнијем делу дана можда неће падати испод 25 степени!

Из северне Африке покренуто је струјање веома топлог ваздуха, тако да ће у наредном периоду преовлађивати сунчано и све топлије време, и већ средином недеље максимуми ће бити око или мало преко 35 степени Целзијуса. Током целе недеље биће веома до екстремно топло, неки од модела сугеришу да би максимуми могли достизати и око 38 степени Целзијуса и то у хладу, тако да ће ово бити један веома јак и дуготрајан врео талас – поручује метеоролог Марко Чубрило.

Foto: pixabay

Он посебно упозорава да ћемо “осим врелих дана имати и неугодно топле ноћи”.

Буђење на чак 28-29 степени

Ноћу ће минимуми најчешће остати изнад 20, а локално и изнад 25 степени Целзијуса, те осим у пределима преко 800 метара надморске висине неће бити ни ноћног освежења. Негде после 4. јула модели полако почињу давати сигнал за промену синоптике која би нам могло донети осетније освежење, али је оно за сада извесније негде око 6. јула када би могао започети свежији и нестабилнији период. Дакле, пред нама је дефинтивно први јак, врео, талас овог лета који ће потрајати барем десетак дана – јасан је Чубрило, уз напомену “да би понегде, на малом простору, могло доћи до обилне кише, снажне грмљавине и појаве града, али без освежења”.

Од 28. јуна па све до неког 3. јула, максималне температуре ће бити између 33 и 37 степени, са ретком појавом пљускова, али само у брдско-планинским пределима – рекао је Тодоровић за ТВ Прва, уз напомену да би после 4. јула температура могла да падне са 35 на 28.

Малаксалост, несаница, нервоза

Здравствени радници упозоравају да најављене тропске температуре могу довести до колапса, код хроничних болесника, метеоропата, али и код потпуно здравих људи. Такође, могуће су главобоље, слабија концентрација, раздражљивост и несаница.
Неподношљива врућина и те како зна да поремети сан и утиче на то да се многи касније жале на умор и малаксалост, а чим сте неиспавани ви сте аутоматски и веомаа нервозни, раздражљиви, али и у добром делу “неупотребљиви” – кажу из Хитне помоћи.

Тропски и екстремно топли дани

Према метеоролошким параметрима, летњи дан је онај у којем је максимална температура током дана 25 или више степени, док се као тропски воде они у којима је 30+ степени. Како је недавно обелоданио метеоролог Недељко Тодоровић, у Београду је просек да имамо пет екстремно топлих дана са 35+ степени, али да их је прошле године било чак 19.
Када су ноћи у питању, као тропске се воде оне у којима минимална температура није пала испод 20 степени.

Савети, савети

* Одржавајте температуру собе испод 32 степена дању, односно 24 ноћу, а то је посебно важно за децу и старије
* Користите ноћни ваздух да расхладите домове, отворите прозоре и подигните ролетне током ноћи и раног јутра
* Користите климе, али не претерујте са разликом у односу на спољну температуру. Вентилатори могу да делимично расхладе просторију, али на 35+ не могу да спрече опасност од поремећаја здравља
* Избегавајте боравак напољу током најтоплијег дела дана, од 10 до 17 часова
* Избегавајте напорне физичке активности, а ако морате да их обављате, нека то буде од 4.00 до 7.00 ујутро
* Не остављајте никако децу, као ни животиње, у паркираним возилима
* Туширајте се или купајте у расхлађеној води, користите ладне облоге, пешкире, сунђере
* Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја, шешир или капу и наочаре за сунце
* Редовно уносите течност, пре свега воду. Мање кафе и газираних сокова, без алкохола. Мањи, а чешћи оброци
* Ако осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или главобољу што пре идите у расхлађен простор

 

 

Извор: Блиц

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: