ЗА ВИКЕНД ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ, А ОНДА ТОПЛОТНИ ТАЛАС

Под утицајем висинског циклона, поручују метеоролози, Србија ће у петак, током викенда И почетком следеће седмице бити под утицајем висинског циклона, који ће кружити над нашим подручјем, Панонском низијом, Јадранским морем и Балканским полуострвом, те ће наредних дана бити доста облака, за викенд и обилнијих пљускова, а са севера ће доћи и до прилива свежије ваздушне масе.

У Србији у петак ће бити умерено облачно. Пре подне и средином дана у јужним, а после подне у централним, а током вечери и ноћи и у осталим пределима јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином. Ветар слаб до умерен, променљивог смера. Минимална јутарња температура од 13 до 17°Ц, максимална дневна од 27 до 30°C, у Београду до 29°C.
Током викенда ће бити умерено до претежно облачно са кишом, пљусковима и грмљавином. Најмање падавина очекује се на северу Србије, па би у многим пределима Војводине могло проћи и без кише. У осталим пределима Србије очекује да падне од 10 до 30 мм кише по квадратном метру, а најобилније падавине очекују се у деловима централне, западне и јужне Србије и у тим пределима локално би пало и преко 30 мм кише – каже метеоролог Ђорђе Ђурић.
Понегде ће бити услова за грмљавинске олује. Максимална температура биће од 23 до 27°C. Објшањава да се почетком следеће седмице очекује се постепена стабилизација и топлије време, али је уз јачи развој облачности још током понедељка и тек понегде током уторка могуће да буде локалног пљуска са грмљавином.
Услед овакве синоптичке ситуације, у Србији ће од среде бити сунчано и тропски топло, а нови топлотни талас донео би температуре преко 35°C. Уколико се данашње прогнозе остваре, око 18.-19.. августа, следећег четвртка и петка, очекују се температуре и до 40°C. Око 20. августа, за сада би дошло до сувог освежења, ако се може тако и назвати, јер би ослабљени хладни фронт донео јак северозападни ветар и пад температура за 5 до 7 степени, али би оне и даље биле изнад 30°C – каже Ђурић.
С обзиром на то да је просек максималне температуре у Србији за средину августа од 27 до 30°C, оне ће у наредном периоду бити углавном око, а за викенд и мало испод просечних вредности, да би од средине следеће седмице температуре биле и за 5 до 10 степени више од просека.

Foto: Pixabay

Ђурић истиче да иако је у претходном периоду у многим пределима Србије било обилнијих пљускова, падавине су поново биле неравномерно распоређене, па се у многим пределима и даље наставља јака суша, нарочито у Банату и у централним пределима Војводине.
У тим пределима суша је катастрофална, кукуруз је потпуно подбацио, тако да су последице несагледиве, а како ће наредни кишни талас поново заобићи за викенд ово подручје Србије, ситуација ће се додатно погоршати. У осталим пределима Србије, очекиване падавине током викенда ће колико-толико побољшати ситуацију са сушом.

Лоша вест је да се потом током целе следеће седмице поново очекује врело и вема сушно. Једна од најјачих суша последњих деценија, условљава да су речни водостоји у Србији веома ниски, а да се на Дунаву и Сави бележе веома ниски водостаји, који веома отежавају речни саобраћај, али може доћи и до великих проблема када је живи свет у питању у речним токовима.
Проблем са сушом и ниским речним водостојима наставиће се минимум до краја лета, јер да би се ситуација побољшала, нису довољне обилне кише само на нашем подурчју, већ и широм централне Европе, али да падавине буду равноремено распоређене. То код пљусковитих летњих падавина углавном није могуће, јер су оне локалног карактера, тако да би ситуација могла бити порављена тек током јесени, када уследе умерене кише, али на већем простору – закључује Ђурић.

 

 

 

Извор: Блиц, Курир

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: