НОВИ НАЧИН НАПЛАТЕ ПУТАРИНЕ: Путовање уз попуст кроз три државе

Возачи ће ускоро плаћати путарину електронски, јединственим ТАГ уређајем, у три државе – Србији, Северној Македонији и Албанији. На самиту који је недавно одржан на Охриду, договорено је успостављање јединственог система електронске наплате путарине у ове три земље, а касније и у осталим земљама које се прикључе иницијативи.

Путарина кроз Северну Македонију кошта укупно 8,5 евра, а кроз Албанију је 5 евра.

Захваљујући новом систему који би требало да ступи на снагу од августа, фаза тестирања је у току, грађани Србије, Северне Македоније и Албаније ће са истим уређајем за електронску наплату путарине моћи да плаћају путарину у све три земље без заустављања. Тиме ће се повећати безбедност у саобраћају, смањити гужве на аутопутевима и растеретити проток возила на наплатним станицама, а грађани ће брже стизати до жељене дестинације.

Foto: Javno preduzeće Putevi Srbije, jutjub/skrinšot

Процедура је врло једноставна.

Возачи практично само треба да дођу на пумпу и да траже да им таг уређај буде Опен Балкан. Притом је битно и да се преко сервиса Путева Србије региструју своју платну картицу.

Оно што је важно јесте да иницијатива подразумева да путарина са овим тагом буде јефтинија за пет одсто и у Србији, и у Албанији и Северној Македонији – рекли су  у ЈП Путеви Србије.

У Србији се, иначе, наплата путарине обавља на око 820 километара ауто-путева, на 65 наплатних станица.

 

Извор: Блиц

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: