NOVI NAČIN NAPLATE PUTARINE: Putovanje uz popust kroz tri države

putarina 1

Vozači će uskoro plaćati putarinu elektronski, jedinstvenim TAG uređajem, u tri države – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Na samitu koji je nedavno održan na Ohridu, dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u ove tri zemlje, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi.

Putarina kroz Severnu Makedoniju košta ukupno 8,5 evra, a kroz Albaniju je 5 evra.

Zahvaljujući novom sistemu koji bi trebalo da stupi na snagu od avgusta, faza testiranja je u toku, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja. Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na autoputevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željene destinacije.

Foto: Javno preduzeće Putevi Srbije, jutjub/skrinšot

Procedura je vrlo jednostavna.

Vozači praktično samo treba da dođu na pumpu i da traže da im tag uređaj bude Open Balkan. Pritom je bitno i da se preko servisa Puteva Srbije registruju svoju platnu karticu.

Ono što je važno jeste da inicijativa podrazumeva da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji – rekli su  u JP Putevi Srbije.

U Srbiji se, inače, naplata putarine obavlja na oko 820 kilometara auto-puteva, na 65 naplatnih stanica.

 

Izvor: Blic

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom