Пред нама паклени дани и тропске ноћи

Последњи пролећни, а посебно први летњи дани доносе нам и први тропски талас ове године у Србији са температурама и преко 35 степени!

У наредних недељу дана максимална температура током дана неће бити испод 30 степени, а оно што ће посебно задавати проблеме становницима наше земље, посебно у великим градовима, биће тропске ноћи у којима се минимална температура неће спуштати испод 21-22 степена и биће веома тешко за спавање.

До суботе, 26. јуна, топло уз максимуме који би у четвртак и петак понегде могли бити и око 35 степени Целзијуса. Изоловане, али јаке нестабилносити би се над већим делом Војводине могле јавити у ноћи између среде и четвртка. Од наредне суботе је могућа мало изражења дестабилизација која би над ширим простором региона могла условити грмљавинске пљускове, највише на истоку и североистоку региона. После тог датума би мало освежило, али за сада то освежење не делује као конкретније – поручује метеоролог Марко Чубрило.

Foto: Pixabay

Како додаје, период самог краја јуна и почетак јула би могло обележити умерено топло време без велике врућине уз нешто чешћу појаву локалних нестабилности.

Среда најтоплија

Све прогнозе се слажу да су пред нама дани са 30+ степени, те да ће најтоплији бити среда, четвртак и петак, а само се разликују у процени да ли ће се максимуми зауставити на 34 или ће ићи и до 37 степени.

У понедељак нас очекује тропски дан, јер ће максимална температура достићи и прећи 30 степени, а у Београду се очекује и тропска ноћ, јер се температура ни у току ноћи неће спушатити испод 20 степени – објашњава метеоролог Ђорђе Ђурић.

У уторак у већем делу Србије се очекује мањи пад температуре за три до пет степени и пролазно јак северозападни ветар, а ређа појава локалних пљускова са грмљавином очекује се углавном на југу и на западу Србије и у планинским пределима.

У среду и четвртак биће сунчано и тропски топло. Максимална температура у среду биће од 30 до 34, а у четвртак од 30 на северу Србије до 35-36 на истоку и југоистоку, у Београду до 34. Врло високе температуре биће праћене југозападним ветром. У четвртак крајем дана и током вечери очекује се повећање облачности са локалним пљусковима и грмљавином и уз мање освежење.

Стрес за организам

Високе температуре су стрес за организам, па лекари препоручују да се пије доста течности, једе лагана храна, не претерује са физичким активностима, али и да се не проводи цео дан у веома расхлађеним просторијама.
Тропске температуре могу довести до колапса, код метеоропата, али и код потпуно здравих људи могуће су главобоље, слабија концентрација, раздражљивост и несаница. Због константног умора могуће је да људи осећају већу потребу за кафом, али с њеном количином треба бити опрезан јер стимулативно дејство кафе је краткотрајно.
Посебан проблем могле би да буду управо најављене тропске ноћи када је станове и куће скоро немогуће расхладити за пријатно спавање. Прогнозе говоре да ће минимална температура у раним јутарњим сатима бити око 22-23 степена, што значи да ће око поноћи можда бити веома близу 30. подеоку!

Неподношљива врућина и те како зна да поремети сан и утиче на то да се многи касније жале на умор и малаксалост, а чим сте неиспавани ви сте аутоматски и веомаа нервозни, раздражљиви, али и у добром делу “неупотребљиви” – кажу из Хитне помоћи.

Најтоплији 24. јун 2021.

Са измерених 38,7 степени Целзијуса у Београду, 24. јун 2021. је био најтоплији јунски дан у српској престоници икада. Рекордна температура у Србији забележена је 24. јула 2007. у Смедеревској Паланци када је измерено 44,9 степени, а две најтоплије године у Србији биле су 2019. и 2018. Екстремно топлих дана са преко 35 степени, прошле године је у Београду било 19, а просек је иначе пет.

Реке у Србији топле за купање

Температура скоро свих река и језера у Србији је већ довољно висока за купање. Према подацима РХМЗ најтоплија је Тиса са 24,8 степени, следе банатски водотокови са 24,6, па Сава са 22,5, Дунав са 22,4 док је тренутно најхладнија Велика Морава чија је температура достигла само 19,7 степени.

 

 

Извор: Ало/Курир

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: