Kada možemo očekivati konačne rezultate parlamentarnih izbora?

Konačni rezultati parlamentarnih izbora koji su održani 3. aprila mogli bi biti proglašeni do kraja nedelje, što bi značilo završetak izbornih radnji i početak procesa formiranja novog skupštinskog saziva i izbor Vlade Srbije.

Foto: 24 Vesti, jutjub/skirnšot

Saga oko glasanja u Velikom Trnovcu, gde su građani izlazili na birališta čak tri puta, mogla bi biti razrešena tokom nedelje. Upravni sud bi, kao poslednja instanca, trebalo da donese stav o prigovoru Koalicije Albanaca Doline koja tvrdi da je bilo neregularnosti i na trećem glasanju. Republička izborna komisija je odbila prigovor Albanaca i sada se čeka razrešenje Upravnog suda. Ukoliko potvrdi stav RIK, biće proglašeni konačni rezultati, a u suprotnom verovatno i novo, četvrto glasanje.

Od biračkog mesta u Bujanovcu zavisi i raspodela mandata. Posle drugog izjašnjavanja 28. aprila, Albanci su uspeli da izbore jedno mesto, a na štetu socijalista koji su izgubili mandat. Ipak, SPS je priložio dokaze da je jedan glasač iskoristio biračko pravo, a nije imao lična dokumenta, pa je izjašnjavanje poništeno. Na novom glasanju 27. maja, Albanci su ostali ispod crte i ako Upravni sud odbije prigovor, neće imati predstavnika u parlamentu.
Inače, posle proglašenja konačnih rezulata počinju da teku rokovi za formiranje institucija. Skupština mora biti konstituisana 30 dana od proglašenja krajnjih brojki.

Poslednji rok za novi kabinet u Nemanjinoj 11 je 90 dana od formiranja saziva parlamenta. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se nada da ćemo Vladu imati do kraja jula.

Na izborima 3. aprila, kako sada stvari stoje, tim oko Srpske napredne stranke osvojio je 120 poslaničkih mesta, „Ujedinjeni za Srbiju“ 38, SPS-JS-ZS 32, NADA 15, „Moramo“ 13, po deset Zavetnici i Dveri, dok će SVM imati pet poslanika, „Muftijin amanet“ tri, SDA i Hrvati po dva.

 

Izvor: Novosti

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

POČINJE NAJSTARIJI TURNIR U MALOM FUDBALU – 300.000 DINARA JE PRVA NAGRADA!

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt