Када можемо очекивати коначне резултате парламентарних избора?

Коначни резултати парламентарних избора који су одржани 3. априла могли би бити проглашени до краја недеље, што би значило завршетак изборних радњи и почетак процеса формирања новог скупштинског сазива и избор Владе Србије.

Foto: 24 Vesti, jutjub/skirnšot

Сага око гласања у Великом Трновцу, где су грађани излазили на биралишта чак три пута, могла би бити разрешена током недеље. Управни суд би, као последња инстанца, требало да донесе став о приговору Коалиције Албанаца Долине која тврди да је било нерегуларности и на трећем гласању. Републичка изборна комисија је одбила приговор Албанаца и сада се чека разрешење Управног суда. Уколико потврди став РИК, биће проглашени коначни резултати, а у супротном вероватно и ново, четврто гласање.

Од бирачког места у Бујановцу зависи и расподела мандата. После другог изјашњавања 28. априла, Албанци су успели да изборе једно место, а на штету социјалиста који су изгубили мандат. Ипак, СПС је приложио доказе да је један гласач искористио бирачко право, а није имао лична документа, па је изјашњавање поништено. На новом гласању 27. маја, Албанци су остали испод црте и ако Управни суд одбије приговор, неће имати представника у парламенту.
Иначе, после проглашења коначних резулата почињу да теку рокови за формирање институција. Скупштина мора бити конституисана 30 дана од проглашења крајњих бројки.

Последњи рок за нови кабинет у Немањиној 11 је 90 дана од формирања сазива парламента. Председник Александар Вучић рекао је да се нада да ћемо Владу имати до краја јула.

На изборима 3. априла, како сада ствари стоје, тим око Српске напредне странке освојио је 120 посланичких места, „Уједињени за Србију“ 38, СПС-ЈС-ЗС 32, НАДА 15, „Морамо“ 13, по десет Заветници и Двери, док ће СВМ имати пет посланика, „Муфтијин аманет“ три, СДА и Хрвати по два.

 

Извор: Новости

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: