Нерадни дани за ученике и 17. и 18. фебруар

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић донео је одлуку о измени Календара образовно-васпитног рада за основне и средње школе на основу чега ће нерадни дани за ученике бити и 17. и 18. фебруар.

Министар Ружић, фото: ПРВА ТВ, скриншот
Министар Ружић, фото: ПРВА ТВ, скриншот

Ружић је навео да је предлог о продужетку распуста изнет на састанку Тима за школе и да је, након бројних консултација, сагледавања целокупне ситуације и предвиђања да се пик овог таласа коронавируса очекује средином месеца, донео поменуту одлуку.

Према његовим речима, ученици ће спајањем викенда, државног празника и додатна два дана имати укупно девет слободних дана, а први радни дан биће понедељак, 21. фебруар.

Први потпредседник Владе је нагласио да су школе, као и раније, безбедне због примене и поштовања епидемиолошких мера, додавши да према показатељима, раст броја заражених ученика и наставника не прати раст броја заражених у општој популацији.

Он је упутио апел ученицима и запосленима у систему образовања да током предстојећег распуста буду одговорни према себи и својим најближима и поштују прописане епидемиoлошке мере како не би дошло до нових заражавања.

Због тродневног продужетка јесењег распуста у првом полугодишту, као и због ове одлуке, школе су у обавези да до краја школске године надокнаде два радна дана, док ће школска година бити продужена за три дана и уместо до 21. јуна трајаће до петка, 24. јуна.

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да ће се од понедељка, 7. фебруара, у средњим школама и другом циклусу основне школе (5-8. разреда) настава одвијати по комбинованом моделу (дан за даном, ученици подељени у две групе), док ће ученици од 1. до 4. разреда основне школе наставу похађати непосредно.

Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“, које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у недељи од 27. јануара до 2. фебруара број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 4.935 (0,64 одсто).

Учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева COVID-19 у истом периоду износио је 4,8 одсто.

У основним и средњим школама на територији Србије укупно је 87 (0,06 одсто) одељењa (16 и мање ученика), којa су због најмање три случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног рада на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана.

Укупно је 363 (0,9 одсто) одељења (17 и више ученика) која су због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана и 143 (0,35 одсто) групе у којима се из комбинованог модела наставе прешло на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у поменутом периоду.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: