МИЛЕТИЋ: Када ће Војна болница у Нишу почети да лечи цивилне осигуранике? (ФОТО, ВИДЕО)

Председник Уједињене сељачке странке и народни посланик Милија Милетић упутио је питање Републичком фонду за здравствено осигурање које се односи на лечење цивилних осигураника у Војној болници у Нишу.

Милија Милетић, фото: Јутјуб
Милија Милетић, фото: Јутјуб

– Моје питање је упућено Републичком фонду за здравствено осигурање: када ће се потписати уговор са Војном болницом у Нишу? Велики број наших грађана има поверења у војне лекаре, тамо су се раније обављали прегледе. Војне болнице у Нишу и Новом Саду нису потписале уговор са РФЗО јер је потребно да се усагласи Правилник. Потребно је да се тај Правилник промени да би се Војна
болница у Нишу могла ангажовати да лечи грађане. Наши људи имају велико поверење у војно здравство – поручио је Милетић.

Народни посланик је током прошле године затражио и добио Обавештење од стране Министарства одбране које се односи на потписивање уговора између Војне болнице Ниш и РФЗО:

– Поводом иницијативе Војне болнице Ниш да се са надлежном филиљалом РФЗО у Нишу буде склопљен Уговор за 2020. годину којим би се признавали укупни трошкови настали лечењем цивилних осигураника у Војној болници Ниш, у току марта 2020. године, преко Министарства здравља, добијен је став РФЗО да не жели да мења Правилник о уговарању здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања са даваоцима здравствених услуга за 2021. годину, уз оцену да “чињеница да Војна болница Ниш није склопила уговор са РФЗО не доводи у питање остваривање права осигураних лица у Нишу у складу са законом, јер осигурана лица несметано остварују право на здравствену заштиту са установама којима РФЗО има закључен уговор” – стоји у обавештењу.

Као разлог што уговор између Војне болнице Ниш И РФЗО није потписан је наведено одбијање РФЗО да закључи уговор који би био прилагођен важећим прописима који уређују материјално – финансијско пословање у Министарству одбране:

– Разлог зашто није закључен уговор између Војне болнице Ниш и РФЗО није непостојање жеље и воље Војне болнице НИш, односно Министарства одбране, већ одбијање РФЗО да закључи уговор који би био прилагођен важећим прописима који уређују материјално-финансијско пословање у Министарству одбране И Војсци Србије – наглашено је у обавештењу Министарства одбране упућеном народном посланику Милији Милетићу.

Милетић је изразио уверење да ће Војна болница и РФЗО потписати уговор у 2022. години и тако омогућити цивилним осигураницима лечење у Војној болници.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: