Пензионерима у септембру 50 евра помоћи

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је данас да ће 22. септембра пензионерима бити исплаћено 50 евра помоћи државе, док ће у новембру сви грађани добити по 30 евра, а у децембру још по 20 евра.

Синиша Мали, фото: Al Jazeera Balkans, јутјуб канал
Синиша Мали, фото: Al Jazeera Balkans, јутјуб канал

Мали је, гостујући на телевизији “Прва”, навео да ће у фебруару или марту наредне године пензионерима бити исплаћено још 20.000 динара.

Он је истакао да од 2017. године, када је завршена фискална консолидација, минималац расте три пута брже него што расте БДП, и објаснио да су разговори о минималној заради део континуираног процеса и да је врло важно што је социјални дијалог успостављен.

Влада се труди да успостави баланс и да све стране буду задовољне, рекао је министар и подсетио на то да је јуче одржан састанак СЕС-а, где је држава предложила да минимална зарада буде 35.012 динарашто је повећање од 9,4 одсто.

Од 2017. године минимална зарада порасла је 52 одсто, а БДП 17,3 одсто, док је цена минималне потрошачке корпе порасла приближно десет одсто, указао је он и подвукао да минимална зарада расте пет пута брже од минималне потрошачке корпе, при чему минималац тренутно покрива 81,5 одсто корпе.

Према његовим речима, минимална зарада је главни покретач и утиче на просечну зараду у Србији, те да се Влада залаже да достигне минималну потрошачку корпу.

По пројекцијама, 2023. године треба да буду изједначене минимална потрошачка корпа и минимална зарада. Ми ћемо са овим повећањем минималне зараде, повећањем плата и пензија 2022. имати просечну плату у Србији од 670 евра минимумнагласио је Мали и додао да се иде ка циљу који је зацртан планом “Србија 2025”, да просечна зарада до краја 2025. буде 900 еура.

Поред тога што идемо са повећањем минималне зараде, идемо и са растерећењем оптерећења на зараде. Повећаћемо неопорезиви део зарада на 19.300 динара, уместо досадашњих 18.300 динара, прецизирао је он и додао да је поред те олакшице Министарство финансија предложило да се доприноси за ПИО смање за 0,5 одсто.

Мали је предочио да одговорна економска политика доводи до раста плата и пензија, односно стандарда, и то у доба највеће економске кризе изазване пандемијом, као и да је држава очувала фискалну стабилност.

У јуну удео јавног дуга у БДП-у био је 55,5 одсто, дакле далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто. Такође, више од 200 милијарди динара имамо тренутно на рачуну и потпуно смо ликвидни, потврдио је министар и објаснио да управо зато држава може да помогне привреди и грађанима у сваком тренутку.

Мали је најавио да ће стопа раста БДП-а ове године бити минимум 6,5 одсто и да ћемо бити прва или друга економија у Европи, уз напомену да се у Србији тренутно гради седам ауто-путева и брзих саобраћајница.

Никада се више није градило, никада веће нису биле плате и пензије. Показали смо да у доба највеће кризе држава реагује на најбољи могући начин и штити, не само привреду, већ помаже и грађанима, а да, притом, ниједног тренутка не нарушава макроекономску стабилност, нагласио он.

Министар се осврнуо и на пројекат “Моја прва плата”, истичући да је то сјајна идеја коју смо спровели прошле године и која је наишла на фантастичан одјек код младих, због чега идемо и са другим кругом.

До 20.септембра се пријављују послодавци, а од 1.октобра млади са средњим и високим образовањем, без радног искуства који желе посао, прецизирао је он и поручио да је Влада веома посвећена овом пројекту.

Извор: Влада Србије, Танјуг

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: