Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Dinari, ilustracija, foto: Niške novine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će svim penzionerima u Srbiji, kojih ima približno 1,65 miliona, danas biti uplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

Mali je rekao da je država za naše najstarije sugrađane izdvojila više od 33 milijarde dinara dodatne pomoći, što je u skladu sa dosadašnjom politikom brige o zajednici i pojedincu u godinama krize.

On je objasnio da će novac biti isplaćen preko PIO fonda, te da je ovo peta jednokratna pomoć penzionerima u poslednje četiri godine, koliko traje kriza u svetu, koja je započeta pandemijom koronavirusa, a nastavljena ratom u Ukrajini, energetskom krizom i sukobima u Gazi.

Prema njegovim rečima, do sada je penzionerima isplaćeno približno 650 evra pomoći u pet jednokratnih davanja i kroz jednokratne pomoći koje su stizale svim kategorijama građana.

Pored toga, u roku od dve godine prosečna penzija je podignuta za 56,1 odsto. To je prava borba za očuvanje standarda građana kako svetska kriza ne bi uticala na kvalitet njihovog života, podvukao je potpredsednik Vlade.

Mali je podsetio na to da je država 1. oktobra ove godine penzije povećala 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. godine biće uvećane za dodatnih 14,8 odsto, što je kumulativno povećanje od 21,1 odsto.

On je naveo da je prosečna penzija u 2022. godini iznosila 267,6 evra, a da se očekuje da u ovoj godini dostigne 326 evra, odnosno u januaru 2024. godine 390 evra.

S obzirom na to da je prosečna penzija 2012. godine iznosila 204 evra, ovaj skok je veliki uspeh, ali sa tim nećemo stati i nećemo biti zadovoljni dok ne dostignemo obećanih 650 evra do kraja 2027. godine, dodao je potpredsednik Vlade.

Mali je napomenuo i da su uz redovno povećanje penzija, obezbeđeni i brojne pogodnosti pri plaćanju robe i usluga kroz projekat „Penzionerska kartica”, za koji se do sada prijavilo oko 1.059.000 korisnika.

Prema njegovim rečima, do juče se više od 750 firmi, kompanija, preduzetnika, javnih preduzeća i ustanova uključilo u pomenuti projekat.

(Vlada Srbije)

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom