Све што треба да знате о акумулаторима

Сваки возач труди се да у што већој мери упозна свој аутомобил како би у непредвиђеним ситуацијама знао да реагује адекватно. Будући да су акумулатори једна од најважнијих компонената сваког возила, важно је да се упознате са њиховим начином рада. 

Фото илустрација, преузето: Пиксабај
Фото илустрација, преузето: Пиксабај

У наредним редовима, припремили смо вам корисне и занимљиве информације о акумулаторима, које ће вам помоћи да боље упознате њихов начин функционисања, а самим тим вас припремити да препознате проблем са овим пуњивим батеријама. 

Шта су акумулатори? 

Сви знају да без акумулатора нема вожње аутомобила. 

Међутим, у тренуцима када ауто неће да упали, многи се питају да ли је повољна продаја акумулатора, односно њихова куповина, једино решење за новонастале проблеме. Да бисте пронашли одговор на то питање, неопходно је да се упознате са акумулуторима и добијете одговор на питање – шта су акумулатори и како они функционишу.

Како бисмо вас увели у причу о акумулаторима, за почетак ћемо се дотаћи основних дефиниција и упознати вас са појмом акумулатора. Акумулатори су заправо пуњиве батерије које врше конверзију енергије. 

Оно што их разликује од класичних батерија јесте то што више пута могу претварати хемијску у електричну енергију и обратно (пуњење и пражњење). У случају аутомобила, акумулатори су задужени за складиштење и обезбеђивање електричне енергије возилу

У том смислу, главна улога акумулатора је стартовање мотора, али и обезбеђивање додатне електричне енергије неопходне за најразличитије потребе четвороточкаша. Изузев тога, акумулатор је задужен за неутралисање варирања напона, односно игра улогу регулатора напона. 

Врсте акумулатора – уопштена подела акумулатора

Фото илустрација, преузето: Пиксабај
Фото илустрација, преузето: Пиксабај

На тржишту наилазимо на неколико врста акумулатора који се разликују у зависности од возила код којих се примењују и начина функционисања. Тако постоје акумулатори за возила која се користе у свакодневној употреби, али и они индустријске намене. 

У том смислу, једноставније подела акумулатора би гласила: акумулатори отвореног типа, акумулатори затвореног типа, АГМ акумулатори, ГЕЛ акумулатори, СУВИ акумулатори за специјалне намене и тракцијски акумулатори намењени виљушкарима и другим доставним возилима. Ту су и полутракцијски акумулатори који се користе за инвалидска колица, машине за прање судова, одређене скутере, итд. 

Акумулатори отвореног типа имају класичне чепове што их значајно издваја од других акумулатора. Ови уређаји испуњени су оловним ћелијама из којих се генерише струја током радног века акумулатора. 

Акумулатори затвореног типа имају исто пуњење као они затвореног типа, али уместо чепова, они имају свој поклопац. Кључна разлика је што код прве врсте акумулатора треба доливати воду, док код овог типа то није неопходно. 

АГМ и ГЕЛ акумулатори спдају у VRLA батерије (Valve Regulated Lead Acid) и они садрже специфичну киселину која није у течном стању. За ГЕЛ акумулаторе ћемо додати да се праве за изузетно мале капацитете, чак и само 1 Ah

Како одабрати адекватан акумулатор? 

Акумулаторе треба одабрати у зависности од аутомобила, односно возила које поседујете. Треба размишљати о старости возила, који су захтеви аутомобила и слично. Општа препорука јесте да купите акумулатор по препоруци произвођача аутомобила, односно возила које поседујете

Како бисте били сигурни да сте начинили прави потез и одабрали одговарајући акумулатор, саветујемо вам да одаберерете поуздану продавницу ауто делова, где можете купити повољне и квалитетне акумулаторе, али и посаветовати се са продавцима. 

Ако пронађете продавницу у којој се онлине или уживо можете обратити професионалцима који ће вам дати корисне савете и помоћи вам при избору акумулатора, будите сигурни да сте начинили прави потез. 

Како да препознате проблем са акумулатором и адекватно одреагујете?

Долазимо и до питања које мучи многе возаче – како препознати да се радни век акумулатора завршава. Један од првих знакова је сасвим сигурно отежано паљење мотора ујутру и по хладном времену. Уколико нисте вични са аутомобилима, предлажемо вам да код мајстора проверите да ли је у питању акумулатор или пак електроника аутомобила. 

Још један од индикатор да је ваш акумулатор изгубио снагу јесте и специфичан звук “клик” приликом паљења. И у овом случају неопходно је да посетите ауто-сервис, те проверите да ли је реч о непотпуном пуњењу алтернатором, превисоком захтеву анласера или другом проблему. 

Још неки од проблема које ћемо навести су верглање мотора, затим немогућност паљења мотора и светала, отежано стартовање мотора након стајања, потреба за честим коришћењем каблова за стартовање, треперење светала приликом додавања гаса током вожње и сл. 

Наведени проблеми указују да је акумулатор ослабио и да је врло вероватно потребна његова замена. Ипак, да бисте били сигурни, проверите стање вашег акумулатора у ауто-сервису и добијете одговоре на ваша питања, а вожњу учините безбрижнијом. 

За крај ћемо одговорити на још једну дилему са којом се возачи сусрећу – који је животни век акумулатора. Стручњаци наводе да је акумулатори у аутомобилима могу трајати две до три године у просеку, иако одређени произвођачи тврде да је животни век и до пет година. У том смислу, савет професионалаца је да замените акумулатор након три године коришћења, пре него што наступе проблеми. 

Надамо се да вам је наш текст био занимљив и да вас је ближе упознао са акумулаторима, те да сте се читањем информисали о важним подацима који ће вам помоћи да купите адекватан акумулатор, али и приметите када је дошло време за замену акумулатора. 

Пише: Сандра Станојковић

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: