Sve što treba da znate o akumulatorima

Svaki vozač trudi se da u što većoj meri upozna svoj automobil kako bi u nepredviđenim situacijama znao da reaguje adekvatno. Budući da su akumulatori jedna od najvažnijih komponenata svakog vozila, važno je da se upoznate sa njihovim načinom rada. 

Foto ilustracija, preuzeto: Piksabaj
Foto ilustracija, preuzeto: Piksabaj

U narednim redovima, pripremili smo vam korisne i zanimljive informacije o akumulatorima, koje će vam pomoći da bolje upoznate njihov način funkcionisanja, a samim tim vas pripremiti da prepoznate problem sa ovim punjivim baterijama. 

Šta su akumulatori? 

Svi znaju da bez akumulatora nema vožnje automobila. 

Međutim, u trenucima kada auto neće da upali, mnogi se pitaju da li je povoljna prodaja akumulatora, odnosno njihova kupovina, jedino rešenje za novonastale probleme. Da biste pronašli odgovor na to pitanje, neophodno je da se upoznate sa akumulutorima i dobijete odgovor na pitanje – šta su akumulatori i kako oni funkcionišu.

Kako bismo vas uveli u priču o akumulatorima, za početak ćemo se dotaći osnovnih definicija i upoznati vas sa pojmom akumulatora. Akumulatori su zapravo punjive baterije koje vrše konverziju energije. 

Ono što ih razlikuje od klasičnih baterija jeste to što više puta mogu pretvarati hemijsku u električnu energiju i obratno (punjenje i pražnjenje). U slučaju automobila, akumulatori su zaduženi za skladištenje i obezbeđivanje električne energije vozilu

U tom smislu, glavna uloga akumulatora je startovanje motora, ali i obezbeđivanje dodatne električne energije neophodne za najrazličitije potrebe četvorotočkaša. Izuzev toga, akumulator je zadužen za neutralisanje variranja napona, odnosno igra ulogu regulatora napona. 

Vrste akumulatora – uopštena podela akumulatora

Foto ilustracija, preuzeto: Piksabaj
Foto ilustracija, preuzeto: Piksabaj

Na tržištu nailazimo na nekoliko vrsta akumulatora koji se razlikuju u zavisnosti od vozila kod kojih se primenjuju i načina funkcionisanja. Tako postoje akumulatori za vozila koja se koriste u svakodnevnoj upotrebi, ali i oni industrijske namene. 

U tom smislu, jednostavnije podela akumulatora bi glasila: akumulatori otvorenog tipa, akumulatori zatvorenog tipa, AGM akumulatori, GEL akumulatori, SUVI akumulatori za specijalne namene i trakcijski akumulatori namenjeni viljuškarima i drugim dostavnim vozilima. Tu su i polutrakcijski akumulatori koji se koriste za invalidska kolica, mašine za pranje sudova, određene skutere, itd. 

Akumulatori otvorenog tipa imaju klasične čepove što ih značajno izdvaja od drugih akumulatora. Ovi uređaji ispunjeni su olovnim ćelijama iz kojih se generiše struja tokom radnog veka akumulatora. 

Akumulatori zatvorenog tipa imaju isto punjenje kao oni zatvorenog tipa, ali umesto čepova, oni imaju svoj poklopac. Ključna razlika je što kod prve vrste akumulatora treba dolivati vodu, dok kod ovog tipa to nije neophodno. 

AGM i GEL akumulatori spdaju u VRLA baterije (Valve Regulated Lead Acid) i oni sadrže specifičnu kiselinu koja nije u tečnom stanju. Za GEL akumulatore ćemo dodati da se prave za izuzetno male kapacitete, čak i samo 1 Ah

Kako odabrati adekvatan akumulator? 

Akumulatore treba odabrati u zavisnosti od automobila, odnosno vozila koje posedujete. Treba razmišljati o starosti vozila, koji su zahtevi automobila i slično. Opšta preporuka jeste da kupite akumulator po preporuci proizvođača automobila, odnosno vozila koje posedujete

Kako biste bili sigurni da ste načinili pravi potez i odabrali odgovarajući akumulator, savetujemo vam da odabererete pouzdanu prodavnicu auto delova, gde možete kupiti povoljne i kvalitetne akumulatore, ali i posavetovati se sa prodavcima. 

Ako pronađete prodavnicu u kojoj se online ili uživo možete obratiti profesionalcima koji će vam dati korisne savete i pomoći vam pri izboru akumulatora, budite sigurni da ste načinili pravi potez. 

Kako da prepoznate problem sa akumulatorom i adekvatno odreagujete?

Dolazimo i do pitanja koje muči mnoge vozače – kako prepoznati da se radni vek akumulatora završava. Jedan od prvih znakova je sasvim sigurno otežano paljenje motora ujutru i po hladnom vremenu. Ukoliko niste vični sa automobilima, predlažemo vam da kod majstora proverite da li je u pitanju akumulator ili pak elektronika automobila. 

Još jedan od indikator da je vaš akumulator izgubio snagu jeste i specifičan zvuk “klik” prilikom paljenja. I u ovom slučaju neophodno je da posetite auto-servis, te proverite da li je reč o nepotpunom punjenju alternatorom, previsokom zahtevu anlasera ili drugom problemu. 

Još neki od problema koje ćemo navesti su verglanje motora, zatim nemogućnost paljenja motora i svetala, otežano startovanje motora nakon stajanja, potreba za čestim korišćenjem kablova za startovanje, treperenje svetala prilikom dodavanja gasa tokom vožnje i sl. 

Navedeni problemi ukazuju da je akumulator oslabio i da je vrlo verovatno potrebna njegova zamena. Ipak, da biste bili sigurni, proverite stanje vašeg akumulatora u auto-servisu i dobijete odgovore na vaša pitanja, a vožnju učinite bezbrižnijom. 

Za kraj ćemo odgovoriti na još jednu dilemu sa kojom se vozači susreću – koji je životni vek akumulatora. Stručnjaci navode da je akumulatori u automobilima mogu trajati dve do tri godine u proseku, iako određeni proizvođači tvrde da je životni vek i do pet godina. U tom smislu, savet profesionalaca je da zamenite akumulator nakon tri godine korišćenja, pre nego što nastupe problemi. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i da vas je bliže upoznao sa akumulatorima, te da ste se čitanjem informisali o važnim podacima koji će vam pomoći da kupite adekvatan akumulator, ali i primetite kada je došlo vreme za zamenu akumulatora. 

Piše: Sandra Stanojković

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu